Опитите на подкрепяни от Русия хакери да откраднат от Великобритания изследвания за ваксина срещу Ковид-19 са "напълно неприемливи", но не са нанесли щети. Това заяви днес британският държавен министър по сигурността Джеймс Броукъншайър, цитиран от Ройтерс и БТА.

Националният център по киберсигурност каза по-рано, че хакери, подкрепяни от руската държава, са се опитали да откраднат изследвания за ваксина и лечение на Ковид-19 от академични и научни институции по света. Русия отхвърля британските твърдения.

"Напълно неприемливо е руските разузнавателни служби да се опитват да проникнат в системите на тези, които се стремят да отговорят на тази криза . . . да разработят ваксина", каза Броукъншайър пред телевизия "Скай нюз".

По думите му "няма доказателства или информация за някакви щети или каквито и да е вреди".

Какви са твърденията за хакерския пробив

Великобритания, САЩ и Канада твърдят, че Русия се опитва да открадне информация от учени, научни и фармацевтични институции, разработващи ваксина срещу Ковид-19, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Трите страни заявиха вчера, че хакерската група АПТ29, известна още като "Коузи беър", за която се твърди, че почти сигурно е свързана с руското разузнаване, е извършила хакерска атака срещу научни и фармацевтични изследователски институции, занимаващи се с разработването на ваксина срещу коронавируса.

Упоритите и продължаващи атаки се възприемат от служителите на разузнаването по-скоро като опит за кражба на интелектуална собственост, отколкото като усилие да се попречи на изследователската работа, отбелязва АП.

Британският национален център за киберсигурност направи изявление, което бе координирано с властите в САЩ и Канада.

"Осъждаме тези долнопробни атаки срещу онези, които вършат жизненоважна работа за борба с пандемията от коронавируса", каза директорът за операциите на центъра Пол Чичестър.

Центърът се усъмни, че е имало изтичане на поверителна лична информация.

Широко разпространено в САЩ е мнението, че "Коузи беър" е една от двете свързани с руските власти хакерски групи, който са пробили защитата на компютърната мрежа на Националния комитет на Демократическата партия и са откраднали имейли в навечерието на президентските избори през 2016 година. Другата хакерска група е наричана "Фенси беър".

Не е ясно също дали руският президент Владимир Путин е знаел за хакерската атака за придобиване на сведения за разработване на ваксината, но британски служители смятат, че подобна информация би имала голяма ценност, посочва АП.

Русия няма нищо общо с тези опити. Не приемаме такива обвинения срещу нас. Същото се отнася и за последните неоснователни твърдения за намеса в изборите през 2019 г., каза вчера президентският говорител Дмитрий Песков.

Твърденията за руски хакерски действия се появяват преди публикуването в понеделник на първите резултати от клинични изследвания на разработвана от Оксфордския университет ваксина срещу Ковид-19. Според оксфордски учен резултатите включват "страхотни предварителни данни" за начина, по който ваксината стимулира имунитета.

По-рано тази седмица първите резултати от клинични изследвания на разработвана от американската биотехнологична компания "Модърна" показаха окуражаващи нива на производство на антитела, отбелязва "Файненшъл таймс".

Какви са очакванията за ваксина

Оксфордският университет получи първите положителни резултати от тестове за ваксината срещу новия коронавирус, разработена съвместно с британско-шведската фармацевтична компания "Астра зенека", съобщи ТАСС.

Специалистите са успели да получат доказателства, че ваксината повишава имунитета. Те ще бъдат публикувани в британското медицинско списание "Лансет".

"Реакцията на имунната система в този случай е свързана както с антитела, така и с Т-клетки (лимфоцити) - каза информиран източник пред телевизия ITV. - Цялото внимание сега е фокусирано върху антитела, но има все повече доказателства, че отговорът на Т-клетките е важен за защита срещу коронавируса."

В същото време ефективността на ваксината може да бъде установена правилно само в резултат на третия, последен етап на тестване, който се провежда в Бразилия, подчертава ITV. Във Великобритания беше проведена втората фаза на клиничните изпитания на тази ваксина с участието на повече от 10 хиляди доброволци на възраст 56 - 69 години, над 70 години и деца на 5-12 години. През първия етап, проучването обхвана малко над хиляда доброволци на възраст от 18 до 55 години.

На базата на успешните клинични изпитания на оксфордската ваксина "Астра Зенека" вече е осигурила необходимия капацитет за производство на 2 милиарда дози от нея, след като бъде одобрена.