Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, "действа идеално" и изгражда силен имунитет. Това е констатирало проучване, цитирано от в. "Сън".

Разработката на ваксината е световен фаворит и е доказано, че безопасно предизвиква имунен отговор при доброволци, участвали в опити.

Това се случва на фона, когато Европа съобщава за рекордни 200 000 случая само за 10 дни, според данни на Ройтерс.

Много страни от Южна Европа съобщиха за най-високите си еднодневни случаи тази седмица.

Междувременно Борис Джонсън призна снощи, че системата за тестване и проследяване за £12 милиарда отчаяно трябва да се подобри, след като само един от седем британци получи тестовете си обратно в рамките на 24 часа.

В момента тестовете на ваксината са във "фаза 3", когато тя се инжектира на хиляди доброволци. Ако успешно приключи третата фаза, следва одобряването ѝ за масово прилагане.

Досега ваксината е преминала успешно предишните фази - предклинична (тества се върху опитни животни), първа фаза (инжектиране на малка група хора) и втора фаза (прилагане върху стотици доброволци).

По-ранните тестове показаха, че ваксината успешно и безопасно задейства имунен отговор в организма на доброволците. Обикновено във ваксините се използва отслабен вирус или малки количества от него, но новаторският подход, разработван в Оксфорд, предизвиква организма сам да създаде известно количество от инфекцията.

Предполага се, че страните от ЕС ще получат ваксината между декември 2020 и юни 2021 г., като разпределението ще е на процент от населението. Припомняме, че Европейската комисия сключи договор за доставка на 300 млн. дози.