Ваксината срещу Ковид-19 на компанията "Модерна" вероятно ще предпазва до две години, заяви генералният директор на компанията, макар и да са необходими още данни, за да се твърди това категорично, съобщи Ройтерс.

Американската биотехнологична компания изненада света, когато само за няколко седмици беше готова с ваксина срещу болестта, предизвиквана от новия коронавирус. Вчера тя получи одобрение от Европейската комисия.

Като се има предвид, че разработването на ваксините и проучването им обикновено отнема години, продължителността на защитата срещу Ковид-19 продължава да вълнува и учени и регулаторни органи.

"Кошмарният сценарий, описан в медиите през пролетта, беше ваксината да е ефикасна само месец-два. Мисля, че той вече не съществува" - каза генералният директор на "Модерна" Стефан Бансел на мероприятие, организирано от групировката за финансови услуги "Одо".

"Намаляването на антителата, предизвикани от ваксината у хората, е много бавно . . . Мислим, че може да има защита за около две години".

Бансел добави, че компанията му е на път да докаже ефикасността на ваксината и срещу вариантите на коронавируса, открити във Великобритания и РЮА.

Учени заявиха, че новоразработените ваксини би трябвало да са ефикасни срещу двата варианта.

Американската биотехнологична компания Модерна възнамерява да достави между 600 милиона и 1 милиард дози от нейните ваксини срещу Ковид-19 тази година, заяви още изпълнителният директор Стефан Бансел, цитиран от Ройтерс.

Бансел посочи на научна конференция в Париж, че компанията има поръчки за 500 милиона дози от ваксината и спокойно може да произведе най-малко 600 милиона дози. Той допълни, че Модерна се стреми да достигне и дори да надвиши целта си за 1 милиард дози.

Вчера американската компания получи зелена светлина за своята ваксина от Европейската агенция по лекарствата и от Европейската комисия, след като такова разрешение вече получи и Пфайзер (Pfizer).  Очаква се през следващата седмица ваксината да достигне до всички европейски държави.

България е поръчала 500 хиляди ваксини от "Модерна", които ще бъдат за 250 хиляди граждани. Първата индикативна доставка е планирана за 11 януари, когато ще пристигнат 2 хиляди дози, стана ясно днес на брифинга на НОЩ у нас. Хладилната верига за ваксината е осигурена - тя се съхранява при минус 20 градуса, а при 2 до 8 градуса може да се съхранява до 30 дни. Има организация в "БулБио" за приемане, съхранение и разпределение на ваксината. 

В момента у нас се извършва ваксинация само с ваксината на "Пфайзер".

Един на 100 000 души прави остра алергична реакция към ваксината на "Пфайзер"

Един на около 100 000 души е проявил остра алергична реакция, след като е получил доза от ваксината срещу коронавируса на "Пфайзер"/"Бионтех", съобщават американските здравни власти, подчертавайки, че ползите от ваксинацията далече надхвърлят потенциалните рискове, предаде Франс прес.

Цифрата е изчислена от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), които са идентифицирали 21 случая на анафилактичен шок - остра алергична реакция, от общо 1 893 360 инжекции на ваксината, приложени между 14 и 23 декември.

"Средно това представлява процент от 11,1 анафилактични шока на милион приложени дози", отбелязват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. За сравнение - противогрипните ваксини провокират около 1,3 анафилактични шока на милион приложени дози.

Въпреки че процентът при ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" е около десет пъти по-висок, броят на случаите на остри алергични реакции остава "изключително рядък" и в интерес на населението е да се ваксинира, тъй като рисковете от коронавирусната пандемия са много по-големи, подчертава Нанси Месоние от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. "Знаем как да лекуваме анафилактичен шок и сме въвели процедури на местата за ваксинация, за да реагираме при необходимост", допълва тя.

Документираните от здравните власти 21 случая включват хора между 27 и 60 години, като средната възраст е 40 години. Всички, с изключение на двама, са били лекувани с епинефрин, често прилаган при остри алергични реакции.

Деветнадесет от случаите на алергичен шок (90 процента) касаят жени. Симптомите са се проявили между две и 150 минути след инжектирането на ваксината (средно време 13 минути). Въпросните симптоми са включвали обрив, уртикария, усещане за задушаване, подуване на езика, затруднено дишане, подуване на устните, гадене и постоянна суха кашлица.

Четирима пациенти (19 процента) са хоспитализирани, трима от които в реанимация. Останалите 17 са лекувани в спешно отделение.

В хода на изследването не са докладвани смъртни случаи. Всички пациенти, с изключение на един, са напуснали болничното заведение и са се възстановили.

Една от хипотезите се отнася до наличието във ваксината на веществото полиетилен гликол (PEG), което се използва в често срещани продукти като лаксативи, шампоани или паста за зъби, но досега не е използвано във ваксини.

Здравните власти все още не разполагат с достатъчно данни, за да определят процента на анафилактичните шокове след прилагане на ваксината на "Модерна".

Продължава разработаването и на другите ваксини срещу коронавируса.

Bayer и CureVac ще работят съвместно по Covid ваксината CVnCoV

Германският химико-фармацевтичен гигант Байер (Bayer) обяви днес партньорство с германската фармацевтична компания КюрВак (CureVac) в подкрепа на разработваната от нея ваксина срещу новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Ваксината на базата на така наречения "РНК месинджър" е в последен стадий на клинични изпитания.

"Необходимостта от ваксини срещу Covid-19 е огромна. Следователно имаме удоволствието да можем да предоставим значителна подкрепа на CureVac, лидер в РНК технологията (mRNA), за напредък в по-нататъшното развитие и предлагане на своя кандидат за коронавирусна ваксина", заяви изпълнителният директор на Bayer Шефан Оелрих.

Финансовите параметри на договора не се уточняват.

Базираната в Тюбинген, Западна Германия, КюрВак се надява да пусне на пазара ваксината си срещу коронавируса през тази година. Европейската комисия вече сключи договор с тази компания за закупуване на 405 милиона дози от разработваната от нея ваксина.

Започват изпитания на руската ваксина "Спутник V" в ОАЕ

Трета фаза от изпитанията на руската експериментална ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V" започнаха в Абу Даби в условията на увеличаващите се заразени в Обединените арабски емирства, съобщи Ройтерс.

В изпитанията ще бъдат включени първоначално 500 доброволци над 18-годишна възраст. Те ще получат две дози от ваксината през 20 дни.

В ОАЕ се извършват изпитания трета фаза и на китайската експерименталната ваксина срещу Ковид-19 на "Синофарм". Тя вече е одобрена и всеки желаещ може да бъде ваксиниран безплатно с нея, като приоритет имат по-уязвимите.

В Дубай ваксинации се правят само с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" от миналия месец.

Целта на властите в ОАЕ е да бъде имунизирано 50 процента от населението през първото тримесечие на годината.