Продължават спасителните операции в разрушените от вчерашното силно земетресение райони на Турция и Сирия (броят на жертвите продължава да расте - вече са над 4780 в двете страни). В социалните мрежи и в местните медии се появиха кадри, показващи как изпод срутените сгради спасители вадят живи и мъртви деца.

Жена е родила бебе под развалините в Алепо след земетресението в Сирия, момченцето е спасено, майка му обаче не е оцеляла, загинало е и цялото семейство, съобщават местните медии, цитирани от РИА Новости.

В друго видео се вижда как спасителите вадят мъртво дете от руините на къща в сирийския град Идлиб. Малкото момче все още носи лигавника си на врата. Изглежда, че просто спи, но никога повече няма да отвори очи, пише немският в. "Билд".

Спасителите току-що са извадили мъртвото дете (което е било само на няколко месеца), а след това внимателно го дават в ръцете на разстроения баща. Той го хваща, притиска го към себе си и го целува с любов по челото и отчаяно вика: "Ти си моята душа. Сърцето ми кърви, любов моя. Боже мой, моля те, помогни ми. Иска ми се да бях умрял на твое място".

В сирийското село Катма, намиращо се на север от град Алепо, изпод огромна бетонна плоча бе извадено момче на 4 или 5 години, на име Ахмед, съобщава британското издание.

На видеоклип, разпространен от т.нар. сирийски "Бели каски" (доброволческа организация, действаща в сирийските територии, намиращи се под контрола на бунтовниците), се вижда как спасителите пробиват бетонната плоча със специална машина и как измъкват детето от развалините.

Малко се знае за Ахмед и близките му, като се изключат информациите, че семейството му е било разселено по време на конфликта в Сирия и е намерило убежище в Катма, отбелязва "Дейли телеграф".

Подобни кадри се виждат и в медиите в Турция - спасители вадят деца изпод развалините и те в много от случаите са останали сираци - родителите им са загинали.