В цял свят трескаво се плетат стотици защитни одеяла, къщички и торбички за останалите без подслон и пострадали от пожарите в Австралия животни, съобщи Ройтерс.

Занаятчийската гилдия за подпомагане на животните съобщи, че са засипани от предложения за помощ след призива си за набиране на доброволци за изработване на завивки за прилепи, торбички за бебета кенгуру, птичи гнезда, ръкавички за коали, къщички за опосуми и други видове защита за торбестите животни. Дарения вече пристигат от групи доброволци от САЩ, Великобритания, Хонконг, Франция и Германия.

Отговорът на призива ни беше забележителен, каза Белинда Ореляна, основател на гилдията. Тя поясни, че организацията й създава и доставя защитните продукти на спасителните екипи, които се грижат за засегнатите животни в цялата страна. Търсенето нараства и има спешна нужда от дарения. Гилдията е създадена преди няколко месеца с цел да произвежда легла и завивки за кучета и котки. Фейсбук страницата й вече има 75 000 последователи.

През последните седмици горските пожари в Австралия обхванаха осем милиона хектара и според експерти загиналите в пламъците диви и домашни животни са над половин милиард. Стотици хиляди са ранени или са изтласкани от зоните си на обитаване.

Снимка: БТА

 

Снимка: БТА

Австралийското правителство ще отдели около 1,4 милиарда долара за възстановяване на районите, пострадали от горските пожари, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от ТАСС.

Властите планират да създадат "национален фонд за възстановяване след горските пожари в размер на най-малко 2 милиарда австралийски долара (1,4 милиарда американски долара". През следващите две години от този фонд ще се финансират всички възстановителни работи в пострадалите от пламъците региони. Средствата ще бъдат ръководени от специално създадена държавна агенция.

Очаква се новата структура да работи в тясно сътрудничество с правителствата на пострадалите щати и територии за възможно най-бързо възстановяване на жилищата и инфраструктурата. Фондът ще окаже помощ и на засегнатите фермери, горски стопанства и представители на малкия и средния бизнес.

Пострадалите от горските пожари ще получат общо най-малко 125 милиона австралийски долара (87,6 милиона американски долари) в пари и материални помощи. Над 25 милиона от тях вече са изплатени, още 100 милиона ще бъдат разпределени в най-скоро време от местните и щатски власти.

Снимка: БТА

Броят на жертвите на горските пожари в югоизточната част на Австралия нарасна на 25, съобщи днес полицията на щата Нов Южен Уелс. Понастоящем на територията на щата горят 136 горски пожара, 69 от които продължават да са нелокализирани. С пламъците се борят над 2,5 хиляди пожарникари и стотици единици специална техника, включително 90 самолети.

Циклон набира сили край северозападното крайбрежие на Австралия, като заплашва град Брум. Ветровете в циклона може да достигнат 125 км/ч, с постоянни ветрове от 75 км/ч, съобщава австралийската метеорологична агенция, цитирана от Франс прес. Не се очаква бурята да причини щети, съизмерими с тези на опустошителните горски пожари, с които Австралия се сблъсква от месеци.

Няма данни за засегнати или застрашени български граждани при пожарите, съобщиха по-рано от МВнР.

По информация на посолството ни в Канбера горските пожари продължават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, включително в района на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в района Източен Гипсланд във Виктория, както и с различна интензивност и мащаб в много други райони.

В големите градове, с население над 300 хил. души, ситуацията е спокойна. В краткосрочен план няма изгледи за навлизане на пожарите в някой от големите градове, но следва да се има предвид, че ситуацията е динамична. Наблюдава се периодично силно замърсяване с дим в някои градове, най-вече в Сидни и Канбера. През последната седмица ситуацията с качеството на въздуха в Сидни са подобрени, а задимяването в Канбера се увеличи. Това зависи от посоката на вятъра и местоположението на пожарите.

От МВнР препоръчват на намиращите се в Австралия български граждани да се информират редовно за ситуацията, да не пътуват до засегнатите от пожарите райони и предварително да се осведомяват за евентуални затваряния на основни пътища и магистрали чрез сайтовете https://www.livetraffic.com/desktop.html и https://traffic.vicroads.vic.gov.au/. Специализираните служби периодично спират движението в редица райони на страната във връзка с предприеманите спрямо пожарите мерки. При респираторни проблеми се препоръчва гражданите да се въздържат от пътувания до Канбера до подобряване на качеството на въздуха. При нужда от съдействие българските граждани в Австралия могат да се свържат с посолството в Канбера на тел. +612 62869700 и денонощно на спешния телефон +614 38 005 187.

Австралийският премиер Скот Морисън призова да не се търси вина за пожарите в Австралия, предаде Асошиейтед прес.

Дълго време се търси виновен. Сега обаче е време да се фокусираме върху справянето с кризата. Соченето с пръст не помага на никого, изтъкна Морисън.

Австралийският премиер нареди вчера да бъдат разположени 3000 резервисти от армията, военноморските и военновъздушните сили, които да се борят с пожарите из цялата страна. Той отпусна и 20 милиона австралийски долара (14 милиона долара) за наем на пожарни летателни апарати от чужбина.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е предложил на премиера Морисън помощта на Париж за борба с горските пожари, предаде Ройтерс.

Пожарите засегнаха и остров Кенгуру, където хиляди коали и кенгуруто бяха убити от огнената стихия. Появиха се опасения, че част от уникалната фауна на острова ще бъде изцяло унищожена.

Родената в Австралия принцеса на Дания Мери направи лично обръщение към австралийския народ, за да изрази подкрепата и съболезнованията си във връзка с унищожителните пожари, предаде ДПА.

"Нашите най-искрени съболезнования за семействата, които загубиха свои любими хора, и най-дълбоко съчувствие на хората, които изгубиха домовете си и препитанието си", каза принцесата от свое име и от името на съпруга си принц Фредерик.