Шведски военен полигон за учебни стрелби бе бомбардиран днес от въздуха, което е експериментиране на нетрадиционен метод за гасене на един от горските пожари, обхванали страната заради изключително сухото и горещо време в тази част на Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Многоцелеви изтребител "Грипен" на шведските ВВС хвърли точно по обед авиобомба над полигона Трангслет в Централна Швеция. Целта бе бушуващият пожар да бъде лишен от кислород, каза говорителят на спешните служби Юхан Шимански. Той добави, че този метод е предвиден за използване в случай на "най-лош сценарии". На полигона има много недетонирани муниции, което спъва работата на пожарникарите, защото те трябва да се държат на безопасно разстояние, а и теренът е много сложен.

Според Шимански предварителните оценки са, че бомбата, хвърлена от 3000 м височина, е попаднала точно в целта и е дала положителен резултат и по-нататък може да бъде добавена като един от инструментите за справяне с бушуващите пожари. Всички горящи огнища в радиус от 100 м от попадението на бомбата са били изгасени без да бъдат раздухани по-далечните огньове.

Според шведските служби по извънредните ситуации броят на горските пожари в страната днес следобед е достигнал 42 срещу 25 в началото на деня, макар че нощта е била по-хладна от досегашните.