На този етап от разследването нямаме нито едно доказателство в подкрепа на твърдението на групировката "Ислямска държава", че стрелецът, убил двама души в неделя в Торонто, е неин "боец", заявиха от канадската полиция в комюнике, след  като по-рано днес от джихадистката групоровка поеха отговорност за атаката.

Ще продължим да проучваме всички хипотези, главно като разпитваме хората, които познават Файсал Хусайн, анализираме дейността му в интернет и като проверим историята на психическото му здраве, поясни говорителка на полицията в Торонто, цитирана от БТА.

В неделя 29-годишният жител на Торонто уби 18-годишно момиче и 10-годишно момиче и рани 13 души, някои от тях - тежко. Хусайн стрелял безразборно по минувачите на оживена улица в гръцкия квартал на града, след което взел на прицел пълни с хора ресторанти. Полицията пристигнала много бързо и открила огън по стрелеца. Малко по-късно той бил намерен мъртъв на близка уличка.

 

Нападателят беше боец на "Ислямска държава" и извърши атаката в отговор на призиви да се избират за мишени граждани на страни от коалицията, заяви по-рано групировката, без да посочва подробности и да подкрепи твърдението си с доказателства.

След като полицията идентифицира стрелеца като Файсал Хусайн, семейството му каза, че той имал сериозни психически проблеми още от дете и нито лекарствата, нито терапиите, на които се подлагал, са помогнали.