Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз и Съединените щати не са неприятели, а съюзници и трябва да работят заедно, а президентът Доналд Тръмп каза, че очаква нещо много положително от срещата с Юнкер.

Двамата направиха тези изявления преди днешните им разговори в Белия дом, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"Ние сме близки партньори, съюзници, а не неприятели и трябва да работим заедно", каза Юнкер.

Тръмп изрази надежда, че минимумът, който се желае, е взаимност в търговията със съюзниците. Той се съгласи, че Вашингтон и Брюксел трябва да преговарят за намаляване на ставките.

"САЩ биха били много доволни, ако няма мита и търговски бариери", каза той.

Снимка: БТА

Според Франс прес с тези думи двамата дават сигнал за успокояване на отношенията преди срещата им на четири очи, на която ще се опитат да предотвратят търговска война, предаде БТА.

(Очаквайте подробности)

Предисторията

Визитата в Белия дом на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер последва една особено неприятна континентална обиколка на Тръмп, по време на която той нарече ЕС (блок от 28 държави, включващ много исторически съюзници на САЩ) свой противник. Тръмп специално нападна канцлера Ангела Меркел и Германия, икономическия двигател на ЕС, коментира Раф Касерт от Асошиейтед прес.

Тръмп вече наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа и ЕС отговори по аналогичен начин. Но дори тази размяна на мерки ще бледнее в сравнение с митата върху колите - огромна индустрия, която открай време е символ на следвоенното благосъстояние и от двете страни на Атлантика, особено в Германия.

Тръмп отчаяно иска да намали търговския дефицит на САЩ с ЕС и обвинява блока, че не играе честно в търговията. А когато става дума за сигурност, обвинява европейците, че отказват да платят своя дял в НАТО и вместо това живеят на гърба на солидния военен бюджет на САЩ.

В навечерието на посещението на Юнкер Тръмп зададе тона с туит. "Митата са страхотно нещо!", написа той. "Страна, която е третирала нечестно САЩ в търговията, или договаря справедлива сделка, или я удрят с Мита. Толкова е просто".

На Германия все повече й идва до гуша от подобни изблици. Броени часове преди туита на Тръмп германският външен министър Хайко Маас каза по телевизия А Ер Де: "Няма да се оставим да ни заплашват и просто да се огънем, защото, ако веднъж го направим, опасявам се, че в бъдеще много често ще трябва да си имаме работа с такова поведение".

Надеждите са, че когато Юнкер, доайенът на компромиса и консенсусните политики в ЕС, влезе в кабинета на Тръмп, настроението ще бъде различно.

"Това е шанс да не драматизираме всяко потенциално напрежение около търговията и да започнем открит, конструктивен диалог", каза говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас.