Американският щат Охайо ще раздаде парични награди от по 1 млн. долара на петима души, ваксинирали се срещу COVID-19, като част от лотария, стартирана с цел увеличаване на броя на имунизираното население. Само възрастното население обаче може да участва в лотарията, съобщи Би Би Си.

Първото от петте седмични тегления ще бъде обявено на 26 май, съобщи губернаторът на щата Майк Деуайн.

 

Лотарията ще бъде платена от фондовете на федералното правителство за подпомагане възстановяването от пандемията.

"Знам, че някои могат да кажат: "Деуайн, ти си луд!", написа губернаторът на Охайо в туитър, обявявайки лотарията в щата.

"Тази ваша идея за милиони долари е загуба на пари". Но истинската загуба в този момент на пандемия, когато ваксината е лесно достъпна за всеки, който я иска, е живот, изгубен заради COVID-19."

Щатът предлага и парична награда за ваксинирани жители на възраст под 18 г. Вместо 1 млн. долара обаче те биха могли да спечелят пълна четиригодишна стипендия за един от щатските университети в Охайо."

САЩ е световен лидер в имунизационния процес, 58,7% от пълнолетното население е получило по една доза от ваксината, а президентът Джо Байдън си е поставил за цел да ваксинира 70% от пълнолетните до 4 юли. От седмици обаче броят на поставяните ваксини намалява в цялата страна. Здравните служители обясняват това с колебливост сред някои американци.

За да убедят нерешилите дали да се ваксинират, в различни части на страната се предлагат привличащи вниманието подаръци - бира, понички, билети за спортни събития и парични награди.

Метрото в Ню Йорк предлага безплатно пътуване срещу ваксинация. Не е нужно желаещите да са жители на града. Ваксина срещу коронавируса могат да получат туристи и гости на Ню Йорк. След това могат да вземат карта за безплатни пътувания, която важи една седмица.

Към тази инициатива на щатските власти се присъединиха и някои от междуградските железници, които предлагат безплатно пътуване, ако пътникът си постави ваксина в център на някоя от техните гари.

Имунизацията сериозно облекчи натиска върху болниците в Ню Йорк. Градът беше сред най-тежко засегнатите от пандемията, но сега хоспитализациите са със 75 процента по-малко.

Около 60 % от пълнолетните жители на щат Ню Йорк са получили поне една доза ваксина.

Миналата седмица Джо Байдън заяви, че администрацията му работи, за да спечели "скептиците" относно ваксините. Част от този план включва ваксиниране на деца на възраст 12 години. В понеделник Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разшири одобрението на ваксината Pfizer/BioNTech за юноши на възраст от 12 до 15 години. Изпълняващият длъжността специален пълномощник на FDA д-р Джанет Уудкок заяви, че "този ход ще защити по-младото население, ще ни доближи до връщане към нормалното състояние и прекратяване на пандемията".