Американската администрация за храните и лекарствата обяви, че ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер/Бионтех" е разрешена за употреба и при децата от 12 до 15 години.

Разширяването на разрешението за ваксинация означава, че ще бъде ваксинирано още 5% от населението на САЩ или 85% ще имат право да получат ваксина за Covid-19. Смята се, че това е важна стъпка към безопасното връщане на децата в училищата, отбелязва Ройтерс.

Ваксината на "Пфайзер" досега беше разрешена само за лица над 16 години. Ваксините на "Модерна" и "Джонсън&Джонсън" ("Янсен") са разрешени за употреба от 18 години нагоре.

За да бъде разрешена употребата на ваксината за деца от фармацевтичната компанията в края на март трябваше да представят пред Американската администрация за храните и лекарствата резултатите от клиничното изпитание включващо 2260 деца до 15-годишна възраст.

Според компанията ваксината в тази възрастова група е показала 100% ефективност и добра поносимост.

Отбелязва се, че някои деца след втората доза са имали реакции подобни на тези при възрастните като втрисане и болки.

Президентът Джо Байдън нареди на щатските власти да предоставят незабавно ваксината на разположение на непълнолетните от 12 до 15 години. Очаква се нейното прилагане при тази възрастова категория да започне в четвъртък.

От началото на пандемията Центровете за контрол и превенция на заболяванията са регистрирали около 1,5 милиона случая на коронавирус при непълнолетни от 11 до 17 години, посочва ДПА. По данни на американската федерална агенция в САЩ, с население от приблизително 330 милиона души, са установени общо около 32,5 милиона заразени, близо 580 хиляди от които са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света.

По данни на центровете 58 процента от пълнолетните граждани на САЩ са получили поне една доза ваксина, а 44 на сто са напълно ваксинирани. До момента в страната са поставени общо 261 милиона дози, отбелязва ДПА.