Американският Сенат вчера единодушно реши да присъди най-високото си отличие - Златния медал на Конгреса, на полицаите, защитавали Капитолия при щурмуването на сградата на 6 януари от привърженици на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха световните агенции.

"Това е най-висок израз на признателност от Конгреса. Не мога да си представя по-достойни хора от мъжете и жените, които рискуваха живота си, за да защитят този храм на демокрацията", заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър.

Предложението за награждаването беше одобрено през март от Камарата на представителите и в най-скоро време се очаква президентът Джо Байдън да подпише закон за награждаването на полицията на Капитолия и полицията на Вашингтон със Златния медал на Конгреса.

На 6 януари стотици привърженици на републиканеца Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на утвърждаването на резултатите от произведените през ноември миналата година президентски избори, спечелени от демократа Джо Байдън. Четирима души загинаха през този ден на насилие, а над сто полицаи бяха ранени. На следващия ден почина служител от полицията на Капитолия, нападнат от протестиращи.