В Москва днес започна нов съдебен процес срещу дисидента Олег Орлов, водещ правозащитник в Русия, което е поредният пример за преследването на критиците на Кремъл след руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Ветеран и съпредседател на неправителствената организация "Мемориал", която спечели Нобеловата награда за мир през 2022 г. и беше разпусната от руски съд, 70-годишният активист е заплашен от присъда до пет години затвор заради многократните си критики срещу руското нахлуване в Украйна.

Минути преди началото на делото Орлов заяви пред АФП, че е "с висок боен дух".

"Не очаквам нищо добро", призна той, придружен от адвоката си.

Орлов отказа да говори по време на първото съдебно заседание, обявявайки процеса за несправедлив, съобщи журналист на АФП, който е на мястото на събитието.

"Отказвам да давам показания. Просто си запазвам правото да изкажа своите бележки в края на заседанието, защото смятам този процес за несправедлив", заяви пред съда активистът и добави: "Не се признавам за виновен. Не разбирам как човек може да бъде преследван за това, че изразява мнение".

Руските власти действаха остро срещу критиците след нахлуването в Украйна преди почти две години. 

Съдебните дела срещу Орлов се точат от месеци. През октомври му беше наложена относително скромна глоба, но този месец присъдата беше отменена и наказателното дело започна отначало. 

От глоба до обвинение и очаквана присъда

На 11 октомври 2023 г. с решение на съда Олег Орлов беше глобен с около 1500 долара за критикуване на войната в Украйна. Той беше признат за виновен за публично "дискредитиране" на руската армия след публикация във Фейсбук, в която заклеймил руското нахлуване в Украйна.

Според закон, приет скоро след като Кремъл нареди на войските си да влязат в съседната държава (на 22 февруари 2022 г. - б.р.), подобни действия се третират като криминално престъпление, ако се повторят многократно в рамките на една година. Орлов беше глобяван два пъти за антивоенни протести, преди да му бъдат повдигнати криминални обвинения, отбеляза тогава Асошиейтед прес.

Делото срещу Орлов започна през март с.г. в московски съд, а Орлов беше заплашен от до пет години затвор, ако бъде признат за виновен. Но в заключителната си пледоария днес прокуратурата поиска съдът да наложи глоба в размер на 250 000 рубли (2500 долара).

"Благодаря на Господ!", въздъхнала с облекчения в съда съпругата на Орлов, след като чула това, съобщи руският новинарски сайт "Медиязона".

Няколко часа по-късно съдията произнесе присъдата и постанови дори по-ниска глоба - 150 000 рубли (около 1500 долара).

Но Орлов обжалва наказанието и впоследствие прокуратурата поиска за него три години затвор, като го обвини в "политическа омраза срещу Русия".

През декември м.г. московски съд постанови преразглеждане на делото на Орлов по правно-технически причини, свързани с промяната на позицията на прокуратурата.

Ами след Путин

Противопоставянето на сегашната политика на Кремъл остава важно във връзка с подготовката за времето след президента Владимир Путин, каза в края на миналия декември Олег Орлов в интервю за ДПА в Москва.

"Докато той е на върха, не вярвам, че може да се надяваме на каквато и да е промяна", каза 70-годишният Орлов.

"Но напускането (на Путин) несъмнено ще доведе до промяна и до разцепление в елита", каза Орлов. "И опозицията, както и остатъците от гражданското общество ще имат огромна роля в този момент, за да гарантират, че промените не са само козметични", добави той.

"Кога ще стане това и дали Путин ще следва естествения ход на събитията, това не знаем", каза Орлов.

Както е известно, 71-годишният Путин промени руската конституция, за да може да се кандидатира за президент за пети път на изборите догодина.

Чуждестранен агент

Руското министерство на правосъдието съобщи на 2 февруари 2024 г., че обявява Олег Орлов за чуждестранен агент, предаде Ройтерс.

Когато в Русия дадено лице бъде обявено за чуждестранен агент, то е задължено да упоменава това си качество в материалите, които публикува. Освен това е длъжно подробно да докладва на властите за финансирането, което получава.

Закритата организация "Мемориал"

"Мемориал", една от най-старите и известни руски правозащитни организации, беше удостоена миналата година с Нобеловата награда за мир заедно с намиращия се в затвора беларуски активист Алес Беляцки и украинската организация Център за граждански свободи.

"Мемориал" беше мрежа от автономни НПО, която включва около 50 организации в Русия и 11 в други страни като Казахстан, Украйна, Германия, Италия, Белгия и Франция, а основни бяха базираните в Москва "Международен Мемориал" и Правозащитен център "Мемориал".

"Мемориал" е основана през 1987 г. в Съветския съюз с целта да съхрани паметта за жертвите на репресиите на Комунистическата партия. Тя продължи да събира информация за нарушения на правата на човека и да следи съдбата на политическите затворници в Русия, но през последните години Кремъл предприе строги мерки срещу нея.

Организацията беше обявена за "чуждестранен агент", квалификация, която носи със себе си допълнително наблюдение от държавата и е натоварена със силно негативно значение. През годините ѝ бяха налагани огромни глоби за нарушения на законодателството за "чуждестранните агенти".

През декември 2021 г. руският Върховен съд нареди организацията да бъде закрита - ход, който предизвика възмущение в Русия и чужбина, отбелязва Асошиейтед прес.