Руската неправителствена организация "Мемориал", за която Върховният съд на страната постанови днес да бъде закрита, обеща да намери "законни средства" да продължи дейността си, предаде Франс прес.

"Мемориал", това не е една организация, нито дори социално движение. "Мемориал", това е нужда гражданите на Русия да знаят истината за трагичното минало, за съдбата на милиони хора. И никой не може да "закрие" тази нужда", подчерта в изявление неправителствената организация, обявена в Русия за чуждестранен агент.

Решението на руския Върховен съд е "тежка новина за гражданското общество" в страната, каза генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Тя подчерта, че "Руската федерация изглежда се отдалечава още повече от нашите норми и общи европейски ценности". "Днес е мрачен ден за гражданското общество на Руската федерация", изрази съжаление Пейчинович Бурич.

Тя изтъкна, че "съществуването и развитието на организациите на гражданското общество са основен стълб на всяка европейска демокрация".

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан изрази възмущение и загриженост от закриването на "Мемориал". Това е "ужасна загуба за руския народ", подчерта той.

Посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан порица закриването на организацията като "трагичен опит за потискане на свободата на словото".