Над 100 000 поддръжници на румънското правителство се събраха вчера в столицата Букурещ, облечени в бяло, за да протестират срещу предполагаемите злоупотреби, извършени от антикорупционните прокурори.

На протеста бяха забелязани огромни транспаранти с надписи "Стоп на сталинистките процеси" и "Искаме правосъдие, а не политическа полиция".

Управляващата социалдемократическа партия смята, че прокурорите имат прекалено много власт и твърдят, че те незаконно са подслушвали телефони и несправедливо са преследвали държавни служители. Партията докара с автобуси поддръжници от цялата страна за митинга, а други пристигнаха самостоятелно, отбелязва АП.

Миналата година Румъния преживя най-големите протести след края на комунизма, след като правителството се опита да декриминализира закононарушенията на държавните служители. Антикорупционната прокуратура е разследвала 713 държавни служители през 2016 г., включително 28 кметове и един сенатор.

Според критици проправителственият митинг цели да сплаши съдиите и румънсикя президент Клаус Йоханис, който подкрепя антикорупционната борба. Няколко участници в демонстрацията заявиха, че мислят, че телефоните им се подслушват.

На протеста имаше плакати с надписи "Стоп на сталинистките процеси"

Снимка: БТА

Над 100 000 поддръжници на румънското правителство се събраха вчера в столицата Букурещ

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Няколко участници в демонстрацията заявиха, че телефоните им се подслушват

Снимка: БТА

Протестът продължи до късно през нощта

Снимка: БТА