Турска подводница се е приближила до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, съобщи днес гръцкият специализиран сайт във военна проблематика armyvoice.gr, предаде ТАСС.

По данни на сайта турска подводница тип 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс между островите Евбея и Андрос, и се приближила към област Атика. Фрегатата "Саламис" е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в района на остров Карпатос. Сайтът посочва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е обявена тревога, а от днес сутринта хеликоптери "претърсват" с хидролокатори за подводници Егейско море.

Гръцкият портал съобщава, че в Егейско и в Средиземно море, далеч от границите на зоната, обявена от Турция с международно навигационно съобщение Навтекс, се намират между 6 и 8 турски подводници, "които участват в операции, опитвайки се да достигнат бреговата линия на Гърция".

Официално потвърждение на тази информация няма, посочва ТАСС.

Според изданието Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за морските зони при турски условия. "Напрежението в Егейско море става опасно, след като съюзниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган", посочва Armyvoice.gr и отбелязва, че под натиск на Германия дори не е било прието решение за осъждане на турските провокации на вчерашния извънреден Съвет на ЕС по външни работи.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни смятат за свой континентален шелф. В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно съобщение за морска безопасност, което се счита за предупредителна нота в морската практика/ за кораба "Оруч Реис". Според съобщението корабът ще извършва сеизмични проучвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август.

Осем изтребителя на военновъздушните сили на Турция охраняват сеизмографския кораб "Оруч Реис", съобщи днес турският вестник "Миллиет", цитиран от ТАСС. Според изданието задачата на самолетите е "да плашат онези, които се опитват да узурпират правата на Турция в Източното Средиземноморие"

Турция се разгневи на споразумение, подписано на 6 август между Гърция и Египет, с което се определят изключителните икономически зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, определени със споразумението за демаркация между Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия обявиха за свои с меморандум за разграничаване миналата година. Атина смята, че този меморандум няма юридическа сила.

Заради нарастващото напрежение в Гърция беше обявена военна мобилизация, а в началото на седмицата беше проведено извънредно заседание на Правителствения съвет за национална сигурност.