Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви днес, че се надява всички страни, замесени в спора в Източното Средиземноморие, да действат съгласно международното право и по този начин няма да възникне конфликт, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че няма да има конфликт, ако всеки спазва и действа съгласно международното право, международното морско право", заяви Дендиас пред журналисти, след като обсъди във Виена с американския държавен секретар Майк Помпейо спора между Гърция и Турция за проучванията за петрол и газ в източно Средиземно море.

Държавният департамент на САЩ съобщи след разговорите, че двамата министри са обсъдили "спешната необходимост от намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие" и не даде повече информация.

Срещата Дендиас-Помпейо се състоя след като стана известно, че гръцка и турска фрегати са имали лек сблъсък в сряда. Източник от гръцкото министерство на отбраната определи случая като инцидент, а Анкара го описа като провокация. Двете съюзнички в НАТО спорят за правата за експлоатация на енергийни залежи в региона.

"Всичко може да се разреши, но това е въпрос, който трябва да бъде поставен на турците", каза Дендиас.

Напрежението нарасна, след като Турция изпрати сеизмографски кораб, ескортиран от военни плавателни съдове, да очертае морска територия за сондажи за петрол и газ в район, за който претендират и Турция, и Гърция.

Запитан дали се е разбрал с Помпейо какво да се прави по-нататък по този въпрос, гръцкият външен министър каза, че срещата е била "сърдечна" и че двамата са имали открит разговор за това, което се случва.

Министрите на външните работи от ЕС, които вече наложиха санкции на турски компании заради действията на Турция в Източното Средиземноморие, също обсъдиха темата днес. Те  призоваха за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие в рамките на извънредното заседание на Съвет "Външни работи", което се проведе по видеоконферентна връзка и в която взе участие зам.-министър Петко Дойков.

Участниците изразиха пълна солидарност с Гърция и Кипър, като подчертаха необходимостта от сдържаност от всички страни, за да бъде избегната по-нататъшна ескалация, която може да има непредвидими последици за мира и стабилността на целия регион. Дипломатите призоваха Гърция и Турция да се върнат на масата на преговорите, изтъквайки, че диалогът е единственият път за намиране на взаимно приемливо и устойчиво решение, съобщи пресцентърът на МВнР.

"Най-важната цел е да предотвратим военната конфронтация в Източното Средиземноморие", заяви Петко Дойков и подчерта, че Турция трябва да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенните права на Кипър и Гърция в съответствие с международното право, а ЕС трябва да работи за запазване на партньорските отношения със страната.

В рамките на заседанието бяха обсъдени още събитията в Беларус след президентските избори, ситуацията в Ливан след опустошителния взрив на пристанището в Бейрут, както и политическите процеси във Венецуела в контекста на предстоящите през декември парламентарни избори.

Външните министри бяха категорични, че Европейският съюз трябва да продължи да настоява пред властите в Беларус за край на репресиите, незабавно и безусловно освобождаване на всички задържани и стартиране на всеобхватен политически диалог.

"Дълбоко сме обезпокоени от последните събития в Беларус, които, за съжаление, не ни изненадват", заяви заместник-министър Дойков. "България споделя позицията на ЕС за случващото се в Беларус и настоява за гарантиране на правото на мирен протест и освобождаване на задържаните", допълни той.

В рамките на заседанието бе взето решение за извършване на цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус, включително за налагане на санкции срещу отговорните за насилието и изборните фалшификации.

Във връзка със ситуацията в Ливан на извънредния съвет бе поставен въпросът за възможностите за подкрепа от страна на ЕС.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел информира, че минималните стандарти за провеждане на честни и свободни избори във Венецуела не са изпълнени, поради което ЕС не може да се ангажира с изпращане на своя наблюдателна мисия за вота.