Конституционният съод на Молдова забрани опозиционната партия "Шор", която от есента на миналата година проведе редица антиправителствени протести, в това число и срещу президентката Мая Санду. Партията е създадена от обявен за проруски олигарх - Илан Шор, който живее в изгнание и е обвиняван, че се опитва да свали проевропейското правителство на страната чрез организиране на серия от антиправителствени протести, предадоха световните агенции.

"Партия "Шор" е обявена за противоконституционна", заяви КС, като така я извади извън закона. Руски медии твърдят, че председателят на съда Николай Рошка е баща на съветничката на Мая Санду.

Правителството на Молдова сезира Конституционния съвет през ноември миналата година, защото смята, че политическата формация "Шор" действа срещу националните интереси, пише БТА.

Нейните петима депутати ще могат да продължат да изпълняват задълженията си, но като независими и без право да се присъединяват към други групи.

Забраната на партията идва въпреки предупреждението на Венецианската комисия към Кишинев, че обявяването на партията за противоконституционна е нарушение на правото на свободата на сдружаване.Юридическият съветник на партията на Илан Шор - Аурелиу Коленко, каза, че решението ще бъде оспорено пред Европейския съд за правата на човека.

На 19 юли пък трябва да встъпи в длъжност като ръководител на Гагаузката автономия Евгения Гуцул, която победи на изборите и също е представител на "Шор". От КС заявиха, че тя ще бъде обявена за независим кандидат.Очаква се прецедентът със забраната на партия "Шор" да стане отправна точка в разправата с молдовската опозиция.

От дълго време молдовските власти искат екстрадирането на Илан Шор, избягал през 2019 г. в Израел, неговата родна страна, след като беше обект на разследване заради източването на един милиард долара от молдовски банки, съобщава БТА. 36-годишният бизнесмен бе осъден на апелативна инстанция на 15 години затвор по този случай. Той мобилизира привържениците си в последните месеци срещу правителството, организирайки протести в молдовската столица и в други градове на фона на засиленото напрежение между Москва и Кишинев.

В навечерието на един от тези протести полицията разби през март мрежа, като обвини, че тя е организирана от Русия с цел да дестабилизира Молдова. През октомври 2022 г. САЩ наложиха санкции срещу Шор и други молдовци, обвинявайки ги в корупция и в усилия в координация с Русия за подкопаване на демокрацията в Молдова.

Говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова не спести ирония по повод решението на молдовския КС.

"Демокрацията напредва. Какво следва? Румънска кралица на цяла Молдова?", коментира Захарова в своя канал в Телеграм.