Стотици хора се стекоха в катедралата на английския град Манчестър, за да участват в отбелязването на първата годишнина от самоубийствения атентат в залата Манчестър Арина след концерт на американската поп звезда Ариана Гранде, предаде Би Би Си.

На церемонията, която не беше свързана с определена религия, присъстваха британската министър-председателка Тереза Мей и внукът на кралицата принц Уилям.

Вижте снимки >>>

В катедралата се събраха близки на 22-ата загинали, десетки хора, които са били ранени и парамедици, отзовали се след атентата преди една година. Церемонията в храма се излъчвше на огромен екран пред сградата.

На церемонията пръв говори най-високопоставеният свещеник в Манчестър - преподобният Роджърс Говъндър, който каза, че са се събрали хора с различна вяра и атеисти, за да почетат "онези, чиито живот беше погубен и онези, чиито живот беше променен завинаги".

Кратки изказвания направиха религиозни лидери, сред които хиндуист, равин, имам и сикх.

На церемонията пя хорът на катедралата и младежки хор от Хале, който изпълни "Somewhere Over the Rainbow".

Церемонията беше съпроводена от минута мълчание в цялата страна, най-вече в държавните учреждения.

Двадесет и двама зрители загинаха, а сто бяха ранени, когато Салман Абеди - 22-годишен британец от либийски произход, извърши самоубийствен атентат в края на концерта на американската поп певица Ариана Гранде. Точно преди година Абеди се самовзриви във фоайето на залата Манчестър Арина. Най-младата жертва - Сафи Русос, беше на 8 години.

Хората оставяхапослания към жертвите и ранените

Снимка: БТА

Церемонията беше предавана на видеостена

Снимка: БТА

Премиерът Тереза Мей с религиозни водачи пред катедралата

Снимка: БТА

Посланията в памет на жертвите

Снимка: БТА

Принц Уилям също показа съпричастност към жертвите