Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече възмутителни действията на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) срещу представители на руски медии. ССУ съобщи днес, че е обискирала киевския офис на руската осведомителна агенция РИА Новости-Украйна. Оттам информираха, че е задържан нейният главен редактор Кирил Вишински. По-късно сайтът на агенцията престана да се обновява, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

ССУ заяви още, че е разкрила "мрежа от медийни структури, използвани от Москва за водене на хибридна война" срещу Киев.

По-късно украинското интернет издание "Главред" цитира Маргарита Симонян, главен редактор на руската телевизия Ар Ти, която написа в Туитър, че Киев е решил "да отмъсти" на Русия за Кримския мост. Новоизграденото съоръжение, което днес беше официално открито от самия Владимир Путин, свързва континентална Русия с Кримския полуостров, който страната отне от Украйна през 2014 година. Анексията бе критикувана като нарушение на международното право.

Симонян съобщи, че украински сили на реда са нахлули в офиса на Ар Ти в Киев.

"Нашите служители не отговарят на обажданията, сайтът ни не се обновява, телефоните са блокирани", написа тя.

Говорителката на ССУ потвърди, че е обискиран и киевският офис на Ар Ти - по думите й телевизията е "забранена в Украйна", посочва Франс прес.

"Ако тези действия на правоохранителните органи в Украйна имат някаква връзка с професионалната дейност на тези медии, това са възмутителни и дразнещи действия, които са в разрез с всички норми и правила и заслужават да бъдат най-твърдо осъдени по линия на съответните международни организации", заяви още пред журналисти Дмитрий Песков.

"Ние впрочем ще очакваме с нетърпение тази твърда и безкомпромисна реакция. Русия ще вземе ответни мерки след действията на ССУ спрямо руски медии - ще действа квалифицирано, но и настойчиво, бранейки интересите на руските средства за масова информация", увери говорителят на Кремъл.