Руският президент Владимир Путин откри днес новия Кримски мост, като подкара голям камион КАМАЗ от нулевия километър по посока град Керч, предаде ТАСС.

Автомобилното движение по моста над Керченския пролив ще бъде пуснато шест месеца преди крайния срок за въвеждане в експлоатация на съоръжението. Максималната скорост за движение по него ще бъде 90км/ч, а спирането на него - забранено. Мостът на Керченския пролив, който ще съедини Крим с Краснодарския край, е най-дългият в страната - дължината му е 19 километра.

Държавният глава седна зад волана на камиона, като настани до себе си генералния директор на компанията "СГМ-Мост" Александър Островски. КАМАЗ-ът оглави колона от 35 машини - самосвали, автокранове, цистерни и друга строителна техника, използвана при строежа на съоръжението. Специално инсталирани видеокамери показваха движението на колоната по 19-километровото трасе на моста.

А в края на моста, от страната на Крим, започна митинг-концерт, в който пред строителите, инженерите и работниците пяха звезди на руската естрада.

Автомобилното движение за леки коли и обществен транспорт по новия мост ще бъде пуснато в двете посоки от утре.