Китайски епидемиолози изпробват на животни шест вида ваксини от новия коронавирус, съобщи ТАСС.

Агенцията цитира изявление на директора на института за изследване на лабораторни животни при китайската Академия на медицинските науки Цин Чуан пред китайски информационен портал.

"Това са шест ваксини, разработени в нашата страна най-бързо от всички. Доколкото ми е известно, само нашият институт в сътрудничество с експертната група по борба с коронавируса на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в Китай разполага с два експериментални вида животни, утвърдени от Министерството на науката и техниката за такива експерименти - трансгенни мишки и макаци", каза той.

На 21 февруари заместник-министърът на науката и техниката на Китай Сюй Нанпин обяви, че Пекин ще може да пристъпи към клинични изпитания на ваксини от коронавируса не по-рано от края на април.

До разработването на ваксините се стигна след като 12 януари учени в Китай публикуваха генетичната секвенция на уханския коранавирус. До края на януари няколко групи по света започнаха работа по ваксина, използвайки тези генетични данни.

Изследователи от биотехнологичната компания "Moderna Therapeutics" със седалище в Кеймбридж, Масачузетс, също разработиха ваксина срещу коронавируса COVID-19.  Ваксината е създадена само 42 дни, след като китайски изследователи публикуваха генетичната последователност на вируса COVID-19. Разработката й се основава на сравнително нов генетичен метод.

Първите клинични тестове върху хора по причини, свързани със сигурността, обаче могат да започнат най-рано през април. С повече късмет ваксина срещу коронавируса може да бъде готова до една година.

Заразата Ковид-19 вече се разпространи в 70 страни. В Европа броят на регистрираните болни е вече 3400.

.