Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пледира днес за искрено партньорство със страните от Централна Азия, за да се засили присъствието на ЕС в този регион, обект на интереса на великите сили, предаде Франс прес.

"Ние можем да предложим искрено партньорство на петте бивши съветски републики от Централна Азия и ЕС може да бъде един достоен за уважение партньор, който поражда доверие", заяви Мишел пред Франс прес в кулоарите на втората среща на върха ЕС-Централна Азия, провеждаща се в Киргизстан.

Президентите на Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан и Таджикистан участваха в този форум на върха в киргизстанския град Чолпон-Ата край езерото Исик-Кул.

Пред Франс прес Мишел изтъкна възможностите за сътрудничество в областта на технологиите, позволяващи изпълнението на климатичните цели, енергетиката, сигурността, транспорта и туризма.

Първа подобна среща на върха имаше в Казахстан през октомври. Втората среща на върха се организира само две седмици след срещата на лидерите на петте държави, които едно време бяха част от СССР, с китайския президент Си Цзинпин в китайския град Сиан. Китай засилва присъствието си в този регион, който традиционно е под руско влияние, в момент, в който вниманието на Русия е насочено към Украйна.

По-рано през деня президентът на Киргизстан Садир Джапаров призова Централна Азия да се превърне в геоикономическо пространство, за да се улеснят различните форми на сътрудничество въпреки съществуващите разногласия между страните. Това мнение бе споделено и от узбекистанския му колега Шавкат Мирзийоев, който приветства постигнатия напредък в развитието на транспортните пътища. Таджикистанският лидер Емомали Рахмон пък подчерта необходимостта неговата страна да се възползва от преференциалната система за търговия с ЕС. Казахстанският лидер Касъм-Жомарт Токаев, чиято страна е основен икономически партньор на ЕС в региона, увери, че иска да увеличи доставките на петрол за Европа през Каспийско море през петролопровод, заобикалящ Русия.

Трета среща на върха ЕС-Централна Азия ще се проведе идната година в Узбекистан.

ЕС е основен донор на средства в региона с 1,1 милиарда евро помощи в периода 2014 г. и 2020 г. ЕС е също така и основен инвестиционен партньор в Централна Азия.

Въпреки демонстрираната воля на страните от региона да водят многовекторна външна политика, те си остават тясно свързани с Русия чрез военни и икономически връзки, както и чрез много силни културни връзки. Тази роля сега се оспорва от Китай, който отпуска огромни заеми, за да финансира проекта си "Един пояс, един път".

Режимите на страните от Централна Азия си остават обаче в различни степени възприемани като авторитарни, а неправителствените организации редовно критикуват ситуацията с човешките права там, отбелязва Франс прес. Ситуацията със сигурността също остава нестабилна. Миналата година имаше смъртоносни боеве между Киргизстан и Таджикистан и бунтове, потушени със сила в Казахстан и Узбекистан.

Безпокойство буди и поемането на властта от талибаните в съседен Афганистан, както за самите страни от Централна Азия, така и за потенциалните инвеститори в тях.