Корабът "Орионе" на италианския военноморски флот с последната група мигранти, спасени от кораба "Акуариус" в Средиземно море, пристигна на испанското пристанище Валенсия, предаде ДПА, като се позова на съобщение в Туитър на испанското подразделение на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

"Орионе" пристигна с около 250 мигранти и бежанци от "Акуариус". От Испанското бюро на ВКБООН казаха, че хуманитарни работници са разговаряли с част от непридружените непълнолетни, които идвали от Етиопия, Судан и Еритрея. "Ужасяващи истории: насилствено изселване, задържане, малтретиране и посегателства от страна на дилъри, трафиканти и милиции по пътя през Судан и Либия", писа бюрото.

Преди "Орионе" във Валенсия пристигна друг италиански кораб - "Датило" - с 274 мигранти, а после и самият "Акуариус", със 106 мигранти.

Испанската полиция съобщи, че пристигналите мигранти ще имат 45 дни, преди да започнат да уреждат правния си статут в Европа. Служители на службите за спешна помощ казаха, че някои от мигрантите са в шок от преживяното. Испанските власти казаха, че ще проучат всеки отделен случай, за да установят кой има право на убежище, посочва Асошиейтед прес.

Испания предложи да приеме мигрантите от "Акуариус", след като миналата седмица Италия и Малта отказаха.

Испанският министър на миграцията Магдалена Валерио каза, че сагата на мигрантите от "Акуариус" би трябвало да накара Европейския съюз да промени из основи имиграционната си политика.

Организацията "Лекари без граници", наела заедно с друга НПО - "Ес О Ес Медитеране" - кораба "Акуариус", разкритикува отношението към мигрантите, спасени край бреговете на Либия, но принудени да останат в морето цяла седмица, преди да пристигнат днес в Испания, посочва Франс прес.

"Макар Италия да е права, че европейските правителства не поемат своя дял от грижата за бежанците, нищо не оправдава унизителното отношение към пътниците на "Акуариус", заяви в комюнике координаторката на спешните операции в "Лекари без граници" Карлин Клейер.

"Скандално е, че италианските власти затвориха пристанищата си за тези 630 спасени и ги накараха ненужно да бродят в морето заради един политически избор", допълни тя.

"Мъжете, жените и децата на борда на "Акуариус" са избягали от войната и мизерията, преживели са ужасите в Либия, прехвърляха ги от един кораб на друг като стока, а пътуването им по море беше излишно удължено, при толкова тежки условия", подчерта координаторката.

Преди да стигнат до Валенсия спасените 629 души от 26 страни са предприели опасно пътуване от 1500 км, припомня АФП.

В съобщение в Туитър папа Франциск призова хората да помагат на мигрантите и бежанците с конкретни жестове на солидарност. Папата засегна темата за миграцията и в неделната си проповед. Той прикани правителствата по света "да осигурят - отговорно и човечно - помощ и закрила на хората, принудени да напуснат страните си". "Но и всеки от нас трябва да бъде близо до бежанците, да намери мигове за срещи с тях, да цени приноса им, така че те да могат по-добре да се приобщят към приемните си общности", изтъкна Светият отец - син на италианци, емигрирали в Аржентина.

Италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини днес заяви, че отказа на Италия да приема кораби на хуманитарни организации със спасени мигранти "е признак, че нещо се променя", че страната повече "не е изтривалката на Европа".

На митинг за местните избори в град близо до Милано Салвини каза също, че Италия "вече не е окупирана и повече не е роб" на Европа.

Салвини благодари на Испания, че е приела 629-те мигранти и изрази надежда тя да приеме "още 66 629".

Четиридесет и двама мигранти, спасени тази седмица от американски военен кораб при корабокрушение край Либия, бяха прехвърлени на плавателен съд на италианската брегова охрана и се очаква да пристигнат на италианско пристанище, предаде АФП, като се позова на италиански медии. При корабокрушението са загинали 12 души.

На кораба "Дичоти" на бреговата охрана вече имало към 500 мигранти, спасени тази седмица при операции в крайбрежието на Либия.

В последните години в Италия пристигнаха около 600 000 спасени мигранти, припомня АП.

Водачката на френската крайна десница Марин Льо Пен разкритикува правителствено решение Франция да приеме част от пристигналите във Валенсия мигранти. Тя изрази крайно безпокойство, че това маже да се приеме като сигнал, че френските граници остават отворени, и приветства Италия за отказа да приема кораби с мигранти.

Миграцията ще е основна тема и на европейската среща на върха в Брюксел на 28 и 29 юни.