Напрежението между Русия и Турция продължава да расте стремглаво. Москва обвини днес Анкара в оказване на артилерийска подкрепа на бунтовници, сражаващи се срещу сирийските правителствени сили, и заяви, че бунтовниците за кратко са осъществили пробив в защитата на правителствените сили в Идлиб.

Руските военновъздушни сили нанесоха удари по протурски бунтовници, които са направили пробив в позиците на сирийските правителствени сили в две зони в провинция Идлиб, позволявайки на сирийската армия да отблъсне атаките, посочи руското Външно министерство.

Агенция Блумбърг: Турция иска от САЩ ракетни комплекси срещу Русия

В същото време агенция Блумбърг съобщи, че Турция е поискала от САЩ зенитни ракетни комплекси Пейтриът. Твърди се, че искането е отправено с цел сдържане на Русия в сирийската провинция Идлиб. Агенцията не съобщава подробности и източници на информацията. Турската страна официално не е обявявала намерения да иска комплекси Пейтриът от САЩ.

Двама турски войници са убити, а петима ранени при въздушен удар от Дамаск

От Анкара съобщиха единствено, че двама турски войници са загинали и петима са ранени при въздушно нападение срещу турски военнослужещи в района на Идлиб. Установените цели са били подложени на огън и продължават да бъдат подлагани. Въздушният удар е бил нанесен от Дамаск, съобщиха от администрацията на турския президент.

Турското външно министерство отбелязва, позовавайки се на най-нова информация от различни източници в района на Идлиб, че са били унищожени над 50 войници на режима, пет танка, две бронетранспортьора, две военни коли и един миномет.

Нова колона с военна техника от Турция навлезе в Сирия

По-рано днес арабската телевизия Ал Хадас съобщи, че нова колона с военна техника на турската армия е пресякла границата и е навлязла в територията на Сирия през ГКПП в провинция Идлиб. Според телевизията колоната, пресекла турско-сирийската граница, се е състояла от 80 единици военна техника, включително танкове, бронетранспортьори и товарни автомобили със специално предназначение. Колоната се движела в северната част на провинция Идлиб.

Ал Хадас съобщи също, че турските военни са установили в северните райони на Идлиб нови три наблюдателни поста, единият от които в близост до автомагистрала Алепо-Латакия. Така общият брой на турските наблюдателни постове в Идлиб е достигнал 39.

По информация на телевизията от началото на февруари Турция е прехвърлила на територията на Сирия 2535 единици техника с военно предназначение. Числеността на контингента, прехвърлен през същия период от Турция в Сирия, е достигнала 7300 военни.

Кога започна ескалацията

Положението в Идлиб рязко се влоши в началото на февруари, след като руски и турски военни предприеха поредния опит да въведат режим на примирие, но бунтовниците засилиха атаките си. В резултат загинаха военни специалисти от Русия и Турция. Сирийската армия предприе ответни действия срещу бунтовническите групировки, като завзе на 5 февруари град Саракиб. На 11 февруари опозиционните сирийски сили, подкрепяни от Турция, започнаха мащабно настъпление срещу Саракиб, което беше отблъснато от правителствените сили.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е готова да задейства цялата си боева мощ в случай на операция в Идлиб. Той каза също, че подготовката за такава операция е завършена и започването й е "само въпрос на време".