Специалният пратеник на ООН за Сирия Гайр Педешен предупреди днес Съвета за сигурност за "непосредствена опасност от ескалация" в Северозападна Сирия, след неотдавнашните изявления на Турция и Русия, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Не мога да докладвам за никакъв напредък в посока слагане край на насилието в Северозападна Сирия или активизиране на политическия процес", каза дипломатът по време на месечното заседание на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.

Въпреки активните контакти засега не е постигнато никакво споразумение между Русия и Турция, добави Педешен.

Какви са позициите на Анкара и Москва

Турският президент Реджеп Ердоган отправи днес остро предупреждение към Москва, след като заплаши скоро да прибегне към военна офанзива в Сирия срещу правителствените сили на президента Башар Асад в провинция Идлиб.

Ердоган обяви още пред журналисти, че Анкара е готова да използва цялата си бойна сила в случай на една военна операция в Идлиб. "Вече казахме, че може да започнем операцията в Идлиб по всяко време. Турция ще използва цялата си (военна) сила", отговори той на журналистически въпрос дали Военновъздушните сили на Турция ще участват в евентуална операция там.

Преди това на заседание на парламентарната група на управляващата партия Ердоган даде да се разбере, че Турция няма да се поколебае да се погрижи сама за безпокойствата си около сигурността.

"Само въпрос на време е, преди да започне нова операция в провинция Идлиб, Северозападна Сирия", заяви президентът. Някоя нощ внезапно може да дойдем. Една операция в Идлиб е въпрос на време, предупреди Ердоган.

"В момента отправяме последни предупреждения. За съжаление не успяхме да постигнем желания резултат било в нашата страна, било в Русия", каза той, имайки предвид преговорите между делегации на двете страни първо в Анкара, а в началото на тази седмица и в Москва.

Кремъл на свой ред предупреди днес Турция във връзка с евентуална военна намеса срещу сирийските сили в региона Идлиб.

"Ако става дума за операция спрямо легитимните власти и въоръжените сили на Сирия, това естествено е най-лошият вариант за развитие на събитията", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Нека да не вземаме за предпоставка най-лошите сценарии", добави той, запитан от журналисти как ще реагира Русия, ако Реджеп Ердоган започне военна операция в Сирия.

За сметка на това турска операция срещу терористични групировки в провинция Идлиб ще е в рамките на споразумението от Сочи (от 2018 г.), уточни Песков и добави, че контактите с Анкара продължават.

Сателитна снимка на бежански лагери в провинция Идлиб в Северозападна Сирия, недалеч от границата с Турция

Снимка: AP/БТА

Близо 900 000 души са напуснали домовете си в провинция Идлиб от 1 декември 2019 г. насам, като повече от 500 000 от тях са деца, съобщи заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

"Хората бягат от жестоките условия", добави той.

Игра на нерви в ООН

Руският посланик в ООН Василий Небензя изрази негодувание, че Марк Лоукок е бил повикан да направи изявление на сесия, която според него, има за цел да разгледа единствено политическата страна на сирийския въпрос.

Той призова Запада да спре "да подкрепя терористичните групировки" и "да се заиграва със страданията на хората", които са застрашени от тези групировки, посочва АФП.

По-късно стана известно, че Русия се е противопоставила днес на приемането в Съвета за сигурност на ООН на предложена от Франция декларация, настояваща за спиране на бойните действия и спазване на международното хуманитарно право в Северозападна Сирия.

"Русия каза "не", заяви пред журналисти френският посланик в ООН Никола дьо Ривиер, видимо ядосан след доста напрегнато съвещание при закрити врата в Съвета.

"Няма декларация, не беше възможно", потвърди белгийският му колега Марк Пекстен де Бойтсверве, председателстващ Съвета за сигурност този месец.

Според дипломати закритото съвещание, състояло се след открито заседание, било белязано от размяна на обиди и силно напрежение. Русия обвинила представителите на Запада, че "не разбират руската позиция". Съветът е напълно парализиран, каза един от източниците.

Несъгласието на Русия да се приеме общ текст, призоваващ за край на бойните действия в района на Идлиб, беше подкрепено от Китай.

На откритото заседание Германия призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш "да излезе на арената" и да се опита да сложи край на сегашните бойни действия. "Имаме огромна отговорност в ООН, в Съвета за сигурност, да спрем случващото", каза германският посланик в организацията Кристоф Хойсген, цитиран от АФП.