В навечерието на втората годишнина от железопътния инцидент в Хитрино, собствениците на новопостроени в селото къщи получиха ключове за новите си домове на церемония в населеното място, съобщава БТА.

Дванадесет от новите имоти са построени със средства от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. Общата стойност на строителните дейности на имотите е близо 1,5 млн. лв. Официално бяха връчени и ключове на собственици на още 10 къщи, изградени още преди около година със съдействието на Камарата на строителите у нас. Къщата, построена със средства на ПП ГЕРБ също е обитаема.

"За такова възстановяване може би биха мечтали други региони, които са преживели бедствия. Всичко онова, което е загубено от страна на населението тук, е възстановено на 100 процента, дори в повече", каза на церемонията кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Той отбеляза, че за възстановяване на населеното място имат заслуга много хора, личности и организации.

"Първо искам да благодаря на държавата. Не ни оставиха в тежките дни и в рамките на няколко дни не само се осигуриха средства, което може би било по-лесното, но се намери и начин, по който държавни пари да бъдат изразходвани за възстановяване на частни имоти", каза Исмаил.

Той благодари и на Министерството на труда и социалната политика, на екипа на Фонд "Социална закрила" и на БЧК за положените усилия, на медиите, на всички хора, организации и фирми, помогнали за възстановяването на Хитрино, според възможностите си.

"С камарата на архитектите и проектантите започнахме работа по документната част за възстановяването на селото. Благодарение на техните усилия стигнахме до строителството на къщите, които са дарение от страна на Камарата на строителите у нас и фирми. Шест месеца отне подготовката на документите, след което за още четири-пет месеца направиха двуетажните къщи, които дават друг облик на селото", припомни Исмаил.

Сред официалните гости на церемонията бяха Лазар Лазаров - зам.-министърът на труда и социалната политика, Марина Сарадинова - изпълнителен директор на Фонд "Социална закрила", инж. Илиян Терзиев - председател на УС на Камарата на строителите в България, инж. Мирослав Мазнев - изпълнителен директор на камарата, д-р Николай Чобанов - председател на БЧК - Шумен и др.