Какво показва справката в специализираната интернет платформа на ЕП за предварителните резултати от изборите за Европейски парламент към 22.01 часа (б.вр.).

Германия

Управляващата коалиция ХДС/ХСС получава 28.6%,

Зелените - 20.9%,

ГСДП - 15.3%,

"Алтернатива за Германия" - 10.8%.

Въпреки първото място ХДС/ХСС получава един от своите най-слаби резултати в историята. За консерваторите са гласували около 28 процента от избирателите, а за първи път на избори в Германия на второ място са Зелените с между 20 и 22 процента от гласовете. Крайнодясната АзГ добавя около 3% към около седемте процента на изборите през 2014 г.

Австрия

Австрийската народна партия - 34.5%,

Австрийска социалдемократическа партия - 23.50%,

Австрийска партия на свободата - 17.50%,

Зелените - 13.50%,

НЕОС - Новата Австрия - 8%.

Дясноцентристката Австрийска народна партия на канцлера Себастиан Курц е на път да спечели изборите за Европейски парламент. Крайно дясната Партия на свободата остава на трето място.

Холандия

Партията на труда - 18.10%,

Народната партия за свобода и демокрация - 15%,

Християн-демократическа партия - 12.3%,

Форум за демокрация* - 11%.

В Кипър най-много гласове засега събира Християндемократическата партия - 31.8%. Партията на трудовите хора е втора с 26%.

В Ирландия води най-голямата партия в страната Fine Gael  - либерално-консервативна партия с 29%. Републиканската партия, Зелените и Независимите събират по 15%.

В Малта с голяма преднина води Лейбъристката партия - с 55%. Втора е Националистическата партия, която събира 37%.

В Хърватия води Хърватският демократичен алианс с 23.43%. Втора е Социалдемократическата партия на Хърватия с получени 18.38% от гласовете.

В Гърция опозиционна консервативна партия Нова демокрация води с 34% пред управляващата коалиция, начело със СИРИЗА с 27%. Социалистическото Движение за промяна получава 8%, Комунистическата партия - 6%, крайноидясната Златна зора - 6%. 

В Полша управляващата "Право и справедливост" получава 42.4% пред "Европейска коалиция" с 39.1%.

В Румъния засега главните съперничещи си партии постигат паритет: Социалдемократическата партия и Национал-либералната партия получават по 25.8%. за Алианс 2020 са гласували 23.9%. 

В Словакия води коалицията "Прогресивна Словакия" - Заедно Гражданска демокрация (член на АЛДЕ) с 20.10%. Втори са социалдемократите "Смер" с 15.7%. Трета е националистическата партия "Котлеба - Народна партия "Наша Словакия" с 12.1%.

Социалистическата партия в Португалия получава 32.45%, Социалдемократическата партия взима 22.9%.

В Дания води социалдемократите с 22.85%. Либералите са втори с 20.55%. Датската народна партия е трета с 13.10%.

51% избирателна активност

Европейският парламент съобщи, че на днешните избори за евродепутати е отчетено най-високото участие на избирателите от поне 20 години насам, предаде БТА. Според първоначалните данни за ЕС (без Великобритания) активността е около 51 на сто. С преизчисление с всички 28 държави от ЕС активността би била 49-52 на сто, уточни ЕП.

Ако тези данни се потвърдят, ще се очертае първото повишаване на участието на избирателите при определянето на евродепутати от 1979 г. насам, когато гласуването се състоя за първи път. Оттогава до днес ЕС отчиташе постоянно понижение на изборния интерес. Днешните данни се приближават до активността, отчетена при изборите през 1999 г. (49,5 на сто).

Кой ще е следващият председател на ЕК

Германецът Манфред Вебер трябва да стане следващият председател на Европейската комисия, ако Европейската народна партия се окаже най-голямата група в новия Европейски парламент, заяви председателят на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Ако, както очаквам, изборната вечер потвърди, че ЕНП е най-силното партийно семейство в Европа, става ясно, че Манфред Вебер трябва да оглави Европейската комисия", каза Крамп-Каренбауер пред поддръжници от ХДС след обявяването на прогнозните резултати тази вечер.

* Консервативна, евроскептична партия