Прогнозите се сбъднаха: крайнодесният Национален сбор на Марин Льо Пен води на изборите за Европейския парламент във Франция с 24,2 процента от гласовете, втора е партията "Република напред!" на президента Еманюел Макрон с 22-23 процента, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на прогнозни резултати, съобщени от френските телевизии.

Европейският парламент обяви следните първи резултати: 23.73% за Национален сбор и 22.73 за коалицията "Възраждане" (ръководена от партията на Макрон). Зелените получават 12.6%.

Ако тези резултати се потвърдят, Националният сбор ще получи 24 депутатски места в ЕП, а партията на Макрон - 23.

Наблюдателите отбелязват много висока избирателна активност - 52%.

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен определиха тези европейски избори като състезание между проевропейските либерални позиции на Макрон и евроскептичния национализъм.

Макрон гласува днес заедно със съпругата си Брижит в град Льо Туке. Брижит Макрон има наследена от родителите си голяма вила в този курортен град.

В навечерието на изборите Льо Пен обеща, че крайната десница "ще извърши исторически подвиг", като каза, че тя може да стане втората по големина политическа група в ЕП.

А днес вечерта Марин Льо Пен обяви "победа на народа" след съобщаването на прогнозните резултати от изборите за Европейския парламент.

Макрон трябва да си направи изводи, след като превърна изборите в "референдум на неговата политика, но и на неговата личност", заяви Льо Пен. Според нея президентът няма друг избор, освен да свика нови парламентарни избори. Резултатите от европейските избори потвърдиха "новата разделителна линия между националисти и глобалисти", продължи тя и заяви: "Мощно движение за промяна във властта се роди тази вечер".

Жордан Бардела, водачът на листата на Национален сбор отправи призив за съставяне на "мощна група" в Европейския парламент, обединяваща популистките формации в Европа. "Възходът на нашите съюзници в Европа и възникването на нови сили на целия континент открива пътя към съставяне на мощна група в Европейския парламент", заяви Бардела.

Как реагира Елисейският дворец

Кандидатите на управляващата партия във Франция, която е на второ място според прогнозните резултати за европейските избори, постигнаха достоен резултат. Той показва, че президентското мнозинство се представя добре, заяви тази вечер Елисейският дворец, цитиран от Франс прес и БТА.

"Никога не се е случвало партия на власт да постигне такъв добър резултат на европейските избори в сравнение с президентските", добави Елисейският дворец. Второто място е разочароващо, но не и наказателно, добави френското президентство, цитирано от Ройтерс.