В един ден Гана обсъди подкрепа за своята сигурност с Германия и България. В столицата Акра президентът Нана Акуфо-Адо разговаря по темата с гостуващия в африканската държава канцлер Олаф Шолц.

В София пък с премиера Николай Денков се срещна министърът на националната сигурност на Гана Алберт Кан-Дапаа. Целта на визитата на ганайския вътрешен министър е да бъдат обменени виждания и да се обсъдят съвместни инициативи в областта на сигурността, както и други теми от взаимен интерес. 

От години множество страни в района Сахел, южно от Сахара, са обект на ислямистки терористични групировки, които извършват кървави нападения срещу цивилни и все по-често установяват контрол над територии. 

"Тероризмът е причина за безпокойство на всички западноафрикански правителства", каза Акуфо-Адо. Първоначално от нападенията в Западна Африка бе засегната основно Мали, но през последните 10 години заплахата непрекъснато се разширява на юг и на изток". Това президентът Акуфо-Адо каза на канцлера Шолц.

"Сега всички западноафрикански държави, включително тези, които не са пряко на огневата линия, като Гана, трябва да вземат значителни предпазни мерки, за да противодействат на евентуални терористични атаки", добави Акуфо-Адо. Гана разглежда Германия като важен партньор в това отношение и се надява на подкрепа при мобилизирането на военни ресурси, особено в областта на разузнаването, заяви президентът.

Гана е последната спирка от тридневна обиколка на Шолц в Африка.

Министърът на националната сигурност на Гана Алберт Кан-Дапаа пристигна в София по покана на вътрешния министър Калин Стоянов. 

България има готовност да сподели с Гана опит и добри практики в сферата на сигурността. Това се разбра по време на срещата на премиера Денков с министъра Кан-Дапаа, съобщи Министерският съвет на фейсбук страницата си.

Снимка: Министерски съвет

В хода на разговора премиерът акад. Денков посочи, че за Европейския съюз (ЕС) отношенията с Африка придобиват все по-стратегически измерения. В този контекст министър-председателят изтъкна активната роля на България при формирането на Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, в т.ч. и по отношение на Африка. Премиерът акад. Денков потвърди постоянния ангажимент на страната ни, включително на европейско ниво, по темата за сигурността на Гана.

Крайбрежната африканска държава с население над 34 милиона души е една от демокрациите на континента, които служат за пример, но е заобиколена от нестабилни държави, управлявани от военните след преврати, като Буркина Фасо, Мали, Нигер и Гвинея.