В Ерфурт от вчера се празнува единството - в продължение на три дни. В столицата на Тюрингия се очакват 120 000 посетители. Най-важният момент е Денят на германското единство в понеделник. Там ще присъства и федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер, пише в. "Билд".

На много германци не им се празнува, предвид рекордната инфлация 10% и енергийната криза. Особено в източната част на страната демонстрациите в понеделник отново са много популярни, а "Алтернатива за Германия" се издига в социологическите проучвания (според "Билд ам Зонтаг" в неделя: 15 процента).

Особено шокиращо е, че мнозинството от германците не смятат германското единство за успех, пише в. "Билд".

Според проучване на INSA за "Билд ам Зонтаг" (1004 души, анкетирани в петък) 47% от западногерманците и цели 56% от източногерманците твърдят това. Само 44% на Запад и 33% на Изток смятат обединението за успех 32 години по-късно.

Изданието цитира и други резултати, които трябва да накарат немските политици да се замислят:

70 процента смятат, че в момента нещата в Германия не са справедливи. Само 22% смятат, че ситуацията е справедлива. На изток на това мнение са дори 77% (за справедлива ситуацията намират само 17%).

69% са недоволни от работата на федералното правителство, а на Изток - дори 74%. Само 23% са доволни от светофарната коалиция (19% в източната част на страната).

Това, че състоянието на демокрацията се е влошило през последните пет години, твърдят 59% (63% на изток).

Мненията се различават особено по отношение на политиката за Украйна и Русия:

Мнозинство от 51% от източногерманците смятат, че германската подкрепа за Украйна е твърде широка. На Запад това са само 38%.

35 процента от източногерманците (26 процента на Запад) смятат, че санкциите срещу Русия са прекомерни.