Германия е готова да приеме дезертьори от руската армия, застрашени от сериозни репресии, предадоха световните агенции, като се позоваха на германския министър на вътрешните работи Нанси Фезер пред изданието "Франкфуртер алгемайне цайтунг", пише БТА.

"Онзи, който се противопоставя храбро на Путин и се поставя по този начин в голяма опасност, може да поиска политическо убежище в Германия", заяви Фезер.

Подобно изказване направи в Туитър вчера и германският министър на правосъдието Марко Бушман. "Всички, които мразят пътя, избран от Путин и обичат либералната демокрация, са добре дошли в Германия", написа вчера министърът либерал. Получаването на политическо убежище обаче не е автоматичен процес. Става дума за индивидуални решения, които са свързани с проверка на сигурността, припомни днес вътрешната министърка.

От няколко месеца Германия е приела 438 противници на Кремъл, които са заплашвани или преследвани от руските власти, посочи Фезер. Тя поясни, че по-специално сред тях има журналисти.

Междувременно Министерството на отбраната на Руската федерация показа кадри от пристигането през нощта на освободените от украинците руски военнопленници, 55 на брой. Руските военни пристигнаха със самолет на летище в Русия на неизвестно място.

Те бяха разменени срещу 215 украински бойци, сред които над 100 от полка "Азов", които бяха барикадирани в "Азовстал" в Мариупол, заедно с техните петима командири. Руската страна получи пък при размяната и украинския политик Виктор Медведчук, за когото се твърди, че е кум на Путин, който беше арестуван в началото на войната.

През това време на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков му се наложи да защити сина си Николай, набеден, че е отказал да бъде мобилизиран. Реакцията на Песков беше в отговор на публикуване на видеозапис от телефонен разговор, породил полемика в интернет и свързан с Николай Песков, предаде Франс прес.

Във видеокадри от този телефонен разговор блогър звъни на сина на Песков и се представя за военен, набиращ мобилизирани резервисти за руската офанзива в Украйна след публикуването на указа на руския президент Владимир Путин.

"Днес Ви е изпратена повиквателна", казва блогърът Дмитрий Низовцев, който е водещ в канала в ЮТюб "Народна политика", създаден в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, който е в затвора.

"На повиквателната има номер, на който да се обадите и утре в 10 ч. сутринта Вие трябва да се явите в център за резервисти", казва блогърът с твърд тон, за да изглежда майтапът по-автентичен.

32-годишният Николай Песков за кратко изглежда объркан, преди да заяви: "Очевидно е, че няма да дойда утре в 10 ч. сутринта", намеквайки, че няма да се остави да бъде вербуван в армията. "Вие трябва да разбере, щом знаете, че съм господин Песков, че не е напълно редно аз да съм там. Ще уредя този въпрос на друго ниво", казва още младият Песков. "Нямам никакъв проблем да защитавам родината. Но трябва първо да разбера какво може да се направи, що се касае до мен", добавя той.

Това видео веднага се завъртя в интернет и Дмитрий Песков бе приканен от журналистите да обясни реакцията на сина си. Той заяви, че е в течение на случилото се, знае за разговора, но добави, че не е била публикувана цялата версия на този телефонен разговор със сина му.