След като в Белград се появиха стенописи на руския президент Владимир Путин и на Даря Дугина, убитата дъщеря на руския консервативен философ Александър Дугин, сръбската столица осъмна и със стенопис с логото на групата "Вагнер", съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА.

Групата Вагнер е частна военна група, която е интензивно ангажирана във войната в Украйна, а стенописът под Бранковия мост в центъра на Белград, съдейки по подписа, е на "Народен патрул", неофициална група десни екстремисти, пише вестникът.

Аида Чорович, активистката, която навремето бе задържана заради това, че хвърляше яйца по стенописа на Ратко Младич, посочва, че е било само въпрос на време да се появи и стенопис на групата "Вагнер", имайки предвид, че вече се появиха такива стенописи "с общата идея да бъде ласкана Русия".

"Това е още една част от пъзела на злото и може да се очаква тази практика да продължи. Гражданите на тази страна от десетилетия са систематично тровени с омраза и виждаме резултатите от това предимно сред младите хора", каза Чорович.

Преподавателят по история Александър Марков напомня, че наемническите войски не са нещо ново, съществували са винаги в историята и са били предани на този, който им е плащал.

"В този смисъл мога да разбера, когато някой реши да нарисува стенопис на Путин или на друг държавник, чувствайки идеологическа близост, но стенопис, посветен на наемническа армия, ми е напълно неразбираем. От тук правя извода, че и този стеопис трябва да е дело на наемници, защото в противен случай това би говорило само за тотален упадък на нашето общество и пълно неразбиране на историята и на геополитическата ситуация", изтъква Марков.