"Нашите американски приятели ... искат самите те да доставят газ на европейския пазар", каза вчера руският президент Владимир Путин на пресконференция във Виена след разговори с австрийския си колега Хайнц Фишер, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Те правят всичко, за да провалят този контракт. Тук няма нищо необичайно. Това е обикновена конкурентна война и в нея се използват и политически средства", заяви руският президент.

По-рано вчера ръководителя на "Газпром" Алексей Милер и главният изпълнителен директор на О Ем Ви (OMV) Герхард Ройс подписаха във Виена споразумение за изграждане на разклонение на "Южен поток" до Австрия, която поддържа проекта, оспорван от Европейската комисия.
По този повод Путин заяви, че проектът "Южен поток" е целесъобразен и разумен.

"Ако някой подлага Австрия на критика заради нашето участие в този проект, тогава трябва да се винят и Унгария, и България, и Сърбия, както и други европейски компании, които участват в проекта", заяви Путин, цитиран в официалния сайт на президента на РФ.

"Тази философия, че страни членки на НАТО - България и Унгария, могат да участват в проекта "Южен поток", а Австрия не може, макар че от общо 1500 км 50 км ще минават през австрийската територия - тази философия ние в Австрия не споделяме. Това е мнението на австрийското правителството, това е моето лично мнение", каза руският президент.

Хайнц Фишер се съгласи с думите на руския си колега.

"Никой не може да ми обясни и аз съответно не мога да обясня на австрийското население, защо един газопровод, който пресича държави от НАТО и ЕС, не може да бъде построен на австрийска територия. Петдесет километра са някъде два процента от дължината му. Това е факт", отбеляза австрийският президент.

"Южен поток", разбира се, се прави с условието, че ще бъдат спазени правните основи на Европейския съюз. Но това засяга всички участници (в проекта), не само Австрия", добави Фишер.

Путин: Диверсификация наистина е нужна

На среща с представители на австрийския бизнес във Виена Владимир Путин се обяви за диверсификация на доставките на петрол и газ за Европа. Путин изрази надежда, че Украйна "ще преодолее всички тези проблеми".

"Но повтарям още веднъж - диверсификацията на доставките на въглеводороди все пак е необходима", каза президентът на Русия. Той обясни, че това е необходимо заради нарастващата потребност от енергийни суровини за европейската икономика.

В словото си, което започна на немски, но после мина на руски, Путин увери, че проектът "Южен поток" се изгражда в интерес на всички европейски страни и въпросът не бива да се политизира. Той отбеляза, че за реализацията на проекта са привлечени не само австрийски, но и италиански, френски и немски компании.

АНКЕТА: Ще се провали ли проектът "Южен поток"?