Съдът определи гаранция в размер на 1,25 милиона долара за Дерек Човин, бившия полицай, притискал с коляно врата на чернокожия Джордж Флойд в продължение на почти девет минути, преди той да почине. Това показват съдебни документи, цитирани от ДПА.

Човин е приел условията, които включват да няма никакви контакти със семейството на Флойд, да не работи в никакво качество в сферата на сигурността и правоохранителните органи, да не напуска Минесота и да предаде всякакви огнестрелни оръжия, които притежава.

Човин, който е обвинен в предумишлено убийство от втора степен, се яви днес за пръв път пред съда в Минеаполис. Следващото му изслушване е насрочено за 29 юни.

Ще душат ли полицаите при арест

Правосъдният министър каза, че трябва да бъде въведено правило, според което полицаите да имат право да прилагат задушаващ захват само в случаи, когато животът им е в опасност.

Мисля, че трябва да забраним задушаващите захвати, каза Бар. Мисля, че в полицейските управления има общо съгласие, че се нуждаем от ясни стандарти, подчерта министърът. Според него, в тяхното изготвяне активна роля трябва да имат федералните власти.

Ще спират ли парите за полицията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че няма да има никакво разпускане на полицията след такива призиви, породени от смъртта на Джордж Флойд.

Тръмп се изказа на "кръгла маса" с представители на органите на реда в Белия дом. Държавният глава каза, че 99 процента от полицаите са страхотни хора, макар да има и някои гнили ябълки.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар разкритикува междувременно по телевизия "Фокс" призивите за съкращаване на финансирането на полицията. Днес полицейските началници, редовите полицаи разбират необходимостта от промени и те се случват, каза главният прокурор.

Мисля, че е неправилно да се съкращава финансирането на полицията, да се търси отговорност за действията на отделни полицаи от цялата структура на правоохранителните органи, струва ми се опасно цялата полиция да бъде превърната в изкупителна жертва, коментира Бар.

Той изтъкна, че в районите и градовете, където афроамериканците са мнозинство, има по-голяма престъпност.

Прощаване с Флойд

Хиляди опечалени се стекоха вчера в църква в Хюстън - родния град на Джордж Флойд, за да се простят с него, докато смъртта му след полицейски арест преди две седмици продължава да поражда протести в САЩ и по света срещу расови несправедливости, предаде Асошиейтед прес.

В изгарящата горещина в щата Тексас, опечалените с тениски с лика на Флойд и думите "Не мога да дишам", които той изричал докато полицай в Минеаполис го притискал с коляно към земята, чакаха с часове, за да видят тялото на покойния, положено в отворен златист ковчег. Човек на опашката припадна, а други чакащи пееха.

Неколкостотин опечалени от сутринта чакаха пред входа на църквата.