Сирийски държавни медии, позоваващи се на военен източник, съобщиха, че самолети на водената от САЩ антиджихадистка коалиция са атакували късно снощи позиция на сирийската армия близо до бойното поле срещу последния бастион на Ислямска държава източно от река Ефрат, предаде Ройтерс.

Според агенция САНА при нападението срещу армейската позиция в района на Албу Камал в югоизточната провинция Дейр аз Зур били ранени двама войници и унищожено едно оръдие.

Местни съюзници на коалицията бяха подложени на обстрел и упражниха правото си на самоотбрана, съобщи полковник Шон Райън, говорител на оглавяваната от САЩ коалиция срещу Ислямска държава. Той добави, че случаят е обект на разследване.

Коалицията подкрепя Сирийските демократични сили, коалиция на сирийски милиции, в която доминират кюрдските Сили за защита на народа, припомня Ройтерс.

Ислямска държава контролира вече само две селища край р. Ефрат и се очаква и те да бъдат прочистени скоро, съобщи Райън. Повечето бойци на групировката в тези селища са чужденци, добави той.

През 2017 г. Ислямска държава загуби почти цялата контролирана от нея територия след офанзиви на Сирийските демократични сили и на подкрепяните от Русия сили на режима на президента Башар Асад, припомня Ройтерс. Джихадистката група контролира и пустинен анклав в центъра на страната, обграден от сирийската армия.