Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман одобрил - и вероятно разпоредил - убийството на саудитския журналист Джамал Kашоги през 2018 г., според оповестен днес доклад на американското разузнаване, съобщиха световните агенции.

Според разсекретения четиристраничен документ принц Салман смятал Kашоги за "заплаха за кралството".

САЩ ще наложат санкции на 76 саудитци, свързани с покушението.

Джамал Кашоги живееше в САЩ и пишеше статии за "Вашингтон пост" - издание, което критикуваше политиките на принца. Журналистът бе убит и разчленен от екип оперативни работници, свързани с престолонаследника в консулството на кралството в Истанбул, отбеляза Ройтерс.

Рияд отрече да е замесен престолонаследникът, който е фактическият владетел на Саудитска Арабия.

"Смятаме, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция, за залавяне или убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги", се казва в доклада, публикуван на уебсайта на американското управление и цитиран от Ройтерс. "Базираме тази оценка на контрола на престолонаследника върху вземането на решения в кралството, прякото участие на ключов съветник и членове на екипа на Мохамед бин Салман в операцията и подкрепата на престолонаследника за използване на насилствени мерки за заглушаване на дисиденти в чужбина, включително Кашоги", се казва още в доклада.

Преди публикуването на разсекретения доклад на американското разузнаване за убийството на Джамал Кашоги президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със саудитския крал Салман, като подчерта значението на правата на човека и обеща да направи връзките между двете страни по-силни и по-прозрачни.

Байдън е подчертал "значението, което САЩ придават на универсалните човешки права и върховенството на закона", се казва в публикувано снощи изявление на Белия дом.

Говорителят на Белия Дом Джен Саки каза вчера - преди двете събития - разговора на високо ниво и публикуването на доклада, че президентът Байдън има намерение да "прекалибрира" отношенията с Рияд в сравнение с предишната американска администрация, която често пъти бе обвинявана, че си затваря очите по въпроса с човешките права.

"Това означава, че президентът няма да мълчи, той ще говори на висок глас, когато има притеснения по въпроса за нарушения на човешките права, по въпроса за липсата на свобода на слово и на изразяване", каза Саки.

76 саудитци на мушката

Администрацията на Байдън идентифицира 76 лица от Саудитска Арабия, които могат да бъдат обект на санкции във връзка с това, което тя нарича нова "политика за Кашоги", отговорни за убийството на колумниста на "Вашингтон пост".

В справка, изпратена до американските законодатели, но все още неиздадена, Държавният департамент заяви, че обявява нова политика "за налагане на визови ограничения на лица, които, действайки от името на чуждестранно правителство, се смятат за пряко ангажирани със сериозни екстериториални действия срещу дисидентите", според копие на документа, получено от "Блумбърг" (Bloomberg News).

Като начало Държавният департамент на САЩ предприе действия ... за налагане на визови ограничения срещу 76 граждани на Саудитска Арабия, за които се смята, че са заплашвали дисиденти в чужбина, че са замесени в убийството на Кашоги, но не само в това", се казва в изявление на държавния секретар Антъни Блинкен, цитирано и от ТАСС.

Според Министерството на финансите на САЩ санкции в рамките на "Глобалния закон Магнитски" са наложени срещу генерал от най-близкото обкръжение на престолонаследника на Саудитска Арабия.