Американското правителство разреши на американски компании да работят по шест ядрени проекта в Саудитска Арабия, съобщи министърът на енергетиката Рик Пери, въпреки критиките на конгресмени, обезпокоени, че кралството се опитва да се сдобие с атомно оръжие, предаде Франс прес.

На изслушване в Сената Пери вчера потвърди, че правителството на президента Доналд Тръмп е одобрило шест искания за предварителни работи, свързани с ядрената енергетика, в Саудитска Арабия и два в Йордания. Не се разрешава обаче доставка на оборудване, отбелязва Асошиейтед прес.

За дадените разрешения първо съобщи американският сайт "Дейли бийст", след което Пери ги потвърди на публично изслушване.

Пред сенатската комисията по въоръжените сили Пери каза, че от 2017 г. насам министерството на енергетиката е одобрило 37 искания американски компании да продават технология и да оказват съдействие в областта на ядрената енергетика, включително девет в Близкия изток.

Пери увери, че САЩ се ангажират да гарантират, че саудитците няма да могат да преработват използваното гориво за направата на ядрени оръжия.

"Това, което настина ме безпокои, е, че ако САЩ не са партньори на Саудитска Арабия или Йордания, тези страни ще се обърнат към Русия и Китай, за да си осигурят технология за ядрена енергия с гражданско предназначение", каза министърът.

Одобрението, дадено от Вашингтон, за което вчера съобщи "Дейли бийст", не беше огласено. Пери обясни, че компаниите, за които то се отнася, искали да запазят своята производствена тайна.

Конгресмени демократи обаче изразиха опасения, че правителството на Тръмп одобрява твърде бързо тези проекти за ядрена енергия с гражданско предназначение в Саудитска Арабия, при положение, че кралството не е подписало споразумение, с което се ангажира да използва технологията за мирни цели.

Американските компании нямат право да предоставят ядрени материали и оборудване на други страни без това споразумение, посочва АФП.

На изслушване на държавния секретар Майк Помпейо в сряда конгресменът демократ от Калифорния Брад Шърман изрази несъгласие.

"Ако не можем да поверим електрически трион на един режим, не трябва да му поверяваме ядрени оръжия", каза той, намеквайки за убийството на саудитския журналист Джамал Хашиоги в саудитското консулство в Истанбул.

Въпреки че американския Сенат смята, че отговорност за убийството носи саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че "стратегическият съюз" със Саудитска Арабия е приоритет.