Американски военни кораби влязоха в Баренцово море, близо до руските териториални води в Арктика, за първи път от 80-те години на миналия век, съобщиха Военноморските сили на САЩ.

В зоната са навлезли четири плавателни съда - три разрушителя ("Доналд Кук", "Портър" и "Рузвелт") и снабдителният кораб "Съплай". Те са придружавани от един британски боен кораб - фрегатата "Кент".

Целта на маневрите е да се потвърди "свободата на корабоплаване и да се покаже безупречната интеграция на съюзническите сили", обясниха ВМС на САЩ.

В тези предизвикателни времена е по-важно от всякога да поддържаме постоянно капацитета си за ударни операции (използваният израз е биене на барабана - we maintain our steady drumbeat of operations - б.р.) на цялата европейска сцена, като в същото време предприемаме разумни мерки за защита на здравето на нашите сили, заяви вицеадминистративният ръководител Лиза Франчети, командир на 6-ти американски флот, цитирана в съобщение на ВМС на САЩ.

"Продължаваме да сме ангажирани в насърчаването на регионалната сигурност и стабилност, като същевременно изграждаме доверие и укрепваме основата на арктическата готовност."

В комюникето се подчертава, че "нито един американски (военен) кораб (не е) влизал в Баренцово море от средата на 80-те години на 20-и век".

Руското министерство на отбраната е било уведомено за курса на корабите на 1 май, "за да бъде избегнато каквото и да било недоразумение, да бъдат намалени рисковете и да бъде предотвратена всякаква случайна ескалация", е казва още в съобщението.

Вчера министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че противниците на страната му остават заплаха в момент, когато пандемията от новия коронавирус ограничава движението на американските въоръжени сили, отбелязва Франс прес.

"Наблюдаваме увеличаване на активността на Китай в Южнокитайско море. Виждаме, че руснаците продължават да изпробват нашата военновъздушна отбрана в Аляска и на северната граница", каза Еспър по време на видеоконференция, организирана от института "Брукингс".

Корабът Доналд Кук (на преден план), британската фрегата Кент и американският кораб за снабдяване Съплай в Баренцово море, 3 май

Снимка: U.S. Navy

Какво още се казва в съобщението на US флот

Отбелязва се, че корабите "Доналд Кук", "Портър" и "Кент" наскоро са завършили двустранно военноморско учение за противодействие на подводници в Норвежко море, а по рано в подобен курс във Великобритания.

Изтъква се, че през последния месец ВМС на САЩ, разположени на предна линия - в Европа, оперират с държави партньори в европейските морета. На 13 април "Портър" проведе съвместно учение с Румъния в Черно море. След напускането на Черно море "Портър", заедно с "Рузвелт" работиха с италианския флот в Средиземноморието и с френския флот в Атлантическия океан - 27 април. Преди настоящото учение "Доналд Кук" оперира в Балтийско море, плавайки поотделно с литовския и германския флот.

Британската фрегата Кент (вляво) и американският кораб за снабдяване Съплай в Баренцово море, 3 май

Снимка: U.S. Navy

Напомня, се 6-ият флот на САЩ, със седалище в Неапол, Италия, провежда пълния спектър от военноморски операции, често съвместно със съюзници, за да се защитават националните интереси на САЩ, сигурността и стабилността в Европа и Африка.

Военни предизвикателства по море и въздух на Север

Преди два дни Ройтерс отбеляза, че Русия редовно извършва тренировъчни полети над Арктика, Атлантическия и Тихия океан, както и над Черно и Балтийско море - действия, които се възприемат от някои страни от НАТО като безполезно дрънкане на оръжие.

Поводът бе полетът на два руски стратегически бомбардировача "Ту-160", способни да пренасят по 12 ракети с малък обсег с ядрен заряд, които прелетяха над неутрални води на Балтийско море.

Полетите, продължили осем часа, са били рутинни, но появата им предизвикала реакцията на бойните авиации на Финландия, Дания, Полша и Швеция, чиито самолети са ескортирали руските.

Кой ще спечели Арктика: търсят ли САЩ хегемония

В средата на април САЩ обявиха икономическа помощ от 12,1 млн. долара за Гренландия, която е полуавтономна част от Кралство Дания. Целта на помощта беше да се укрепят връзките и да се даде тласък на търсенето на минерални ресурси там.

По-рано посланикът на САЩ в Дания Карла Сендс определи руските действия в Арктика като "агресивни" и като предизвикателство към мирните амбиции на Запада.

Корабите Кент (вляво) и Съплай по време на учението в Баренцово море

Снимка: U.S. Navy

Миналата година Вашингтон чрез държавният секретар Майк Помпейо, за първи път разкритикува поведението на Русия и Китай по отношение на Арктика. И САЩ започнаха да обръщат все повече внимание на Арктика, като това внимание стигна до кулминационната си (засега) точка с предложението на президента Доналд Тръмп да купят Гренландия от Дания.

В отговор на всичко това руският посланик в Дания обвини в края на април САЩ, че провокират конфронтация в Арктика, за да постигнат хегемония в регион, където Москва е вложила много средства.

"Вместо диалог и сътрудничество, САЩ сега разчитат изключително на политика на конфронтация в региона, надявайки се така да постигнат хегемония в тази част на света", каза посланик Владимир Барбин пред датския всекидневник "Политикен".

"Има подчертано лошо отношение към мащабни инвестиционни проекти на други страни, а също така се лансират различни конспиративни теории и предположения относно икономическите действия в Арктика на други страни", посочи Барбин.

Какви са интересите в района - не само военни

Русия има амбициозни планове да строи пристанища по т.нар. Северен морски път, който ще съкрати разстоянието между Китай и Европа, и да укрепва военното си присъствие в северните арктически райони.

Китай от своя страна също насърчава проекти за строителство на инфраструктура в Арктика, като част от Полярния път на коприната. Предложение на китайски компании да участват в разширението на три летища в Гренландия бе блокирано от Вашингтон, който е близък съюзник на Дания.

Гренландия има стратегическо значение за американските военни и за тяхната система за ранно предупреждение за атаки с балистични ракети, тъй като най-краткият път от Европа към Северна Америка минава над големия северен остров.

Но Русия губи земя там

Скоростта на ежегодната загуба на земя заради вълните, вятъра и топенето на вечната замръзналост е до десет метра от бреговата линия на Северния ледовит океан, а загубената площ е сравнима с тази на Лихтенщайн, съобщи наскоро ТАСС, като се позова на данни, разпространени от пресслужбата на географския факултет на Московския държавен университет.

"Бреговете на Северния ледовит океан, подложени на термоабразия, се разрушават със скорост от един до пет метра в година, а в отделни случаи и на някои участъци - и до десет метра. В резултат на това Русия всяка година губи няколкостотин квадратни километра от територията си, които по площ са съпоставими с размера на малка европейска държава като Княжество Лихтенщайн", казва ръководителят на лабораторията по геоекология на Севера в университета Станислав Огородов.

Газ срещу природа: какъв да е изборът

Добивът на петрол и газ на Ямалския полуостров в Далечния изток на Русия, който включва пробиване на стотици кладенци и движение на десетки влакове и танкери, замърсява околната среда и вреди на здравето на северните елени според местните пастири, отбеляза неотдавна Ройтерс.

За местните стада става все по-трудно да заобикалят газовите полета, докато инфраструктурата, необходима за добива на въглеводороди, бавно си проправя път в региона, отдалечен на 2000 км североизточно от Москва. Промишлеността е насърчена от данъчните облекчения, приети през март като част от новата стратегия на Русия за развитие на Арктика.

Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалите части на планетата и все по-често в региона върху снега навалява дъжд. Когато температурите паднат под нулата, водата замръзва и образува почти непробиваем слой лед върху лишеите, с които елените се изхранват през зимата. Заради това през зимата на 2013-2014 година, при най-голямото такова метеорологично събитие, са загинали над 61 000 животни.