Руският посланик в Дания обвини днес САЩ, че провокират конфронтация в Арктика, за да постигнат хегемония в регион, където Москва е вложила много средства.

Това обвинение дойде, след като САЩ обявиха миналата седмица икономическа помощ от 12,1 млн. долара за Гренландия, която е полуавтономна част от Кралство Дания Целта на помощта беше да се укрепят връзките и да даде тласък на търсенето на минерални ресурси там.

"Вместо диалог и конфронтация, САЩ сега разчитат изключително на политика на конфронтация в региона, надявайки се така да постигнат хегемония в тази част на света", каза посланик Владимир Барбин пред датския всекидневник "Политикен", цитиран от Ройтерс и БТА.

Барбин визира неотдавнашно изявление на посланичката на САЩ в Дания Карла Сендс, която определи руските действия в Арктика като "агресивни" и като предизвикателство към мирните амбиции на Запада. При запитване по телефона руското посолство в Копенхаген не пожела веднага да потвърди тези коментари.

Вашингтон обръща все повече внимание на Арктика, след като държавният секретар Майк Помпейо миналата година за първи път разкритикува поведението на Русия и Китай, а по-късно президентът Доналд Тръмп предложи да купи Гренландия от Дания.

Русия има амбициозни планове да строи пристанища по т.нар. Северен морски път, който ще съкрати разстоянието между Китай и Европа, и да укрепва военното си присъствие в северните арктически райони.

Китай от своя страна също насърчава проекти за строителство на инфраструктура в Арктика, като част от Полярния път на коприната. Предложение на китайски компании да участват в разширението на три летища в Гренландия бе блокирано от Вашингтон, който е близък съюзник на Дания.

"Има подчертано лошо отношение към мащабни инвестиционни проекти на други страни, а също така се лансират различни конспиративни теории и предположения относно икономическите действия в Арктика на други страни", посочи Барбин.

Гренландия има стратегическо значение за американските военни и за тяхната система за ранно предупреждение за атаки с балистични ракети, тъй като най-краткият път от Европа към Северна Америка минава над големия северен остров.