Това сочат предварителните оценки на специализираната компания Екекат (Eqecat), цитирана от АФП и БТА. При подобни бедствия са неизбежни и чавешките жертви.

За сравнение щетите, нанесени от урагана Айрийн през 2011 година, бяха оценени на 10 милиарда долара, а от Айк, който удари САЩ през 2008 година - на 20 милиарда долара за икономиката, припомня Екекат. Ураганът Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 година, струваше между 40 и 66 милиарда долара за покриване на нанесените щети, превръщайки се в най-скъпото
бедствие.

Ураганът Санди може да има катастрофални последици, транспортът и електроснабдяването ще бъдат нарушени за дълго, заяви и президентът на САЩ Барак Обама, в кратко изявление след кризисно заседание в Белия дом. Той прикани американците, които са предупредени да се евакуират, да го сторят. Хората трябва да се подготвени, че ще е необходимо много време, за да се разчистят пораженията от бурята, продължи Обама, но увери, че няма притеснения как ще се отрази Санди на предизборната кампания и на президентските избори на 6 ноември. По думите му главният приоритет е да се опази живота на хората.

В очакване на урагана Санди
икономическата активност по източното крайбрежие на САЩ е парализирана частично. Борсата на Уолстрийт е затворена за първи път от 11 септември 2011 година.
От неделя броят на анулираните полети стана близо 17 000 и цифрата би могла да нарасне с приближаването на урагана, който се очаква да достигне сушата с поройни дъждове, бурни ветрове и снеговалежи, когато се срещне със студения северен фронт. В Далечния изток японските компании също анулираха полетите  за Ню Йорк и Вашингтон. Същата мярка приложиха и Еър Индия (Air India), и Пакистан интернешънъл еърлайнс (Pakistan International Airlines). В Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон метрото е затворено, спрени са автобусите и влаковете.

Към 22 часа българско време ураганът Санди бе на 180 км югоизточно от Атлантик Сити, в щата Ню Джърси и на 285 км югоизточно от град Ню Йорк, предаде Ройтерс, като цитира Националния център за ураганите (НЦУ). "Санди се придвижва на северозапад със скорост около 44 км в час. Това ще продължи през следобедните часове и рано вечерта (местно време) ураганът ще достигне сушата, след което през нощта ще завие на запад-северозапад", гласи бюлетин на НЦУ. Очаква се той да премине в характерен за зимата фронт с ниско налягане, се посочва в бюлетина.

Министерството на външните работи в България препоръчва на всички български граждани, планиращи да пътуват до районите от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера,  да проявяват максимална бдителност. От МВнР съветват българите да се информират своевременно за развитието и движението на бурята, да спазват стриктно указанията на местните власти и плановете за евакуация, както и да поддържат контакт с българското посолство във Вашингтон и генералните консулства в Ню Йорк и Чикаго.