От управляващия в Република Северна Македония СДСМ призоваха всички депутати да подкрепят проекта за заключения, предложени от тях, по отношение на преговорната рамка, защото "те защитават езика, идентичността, културните и исторически особености на македонския народ и осъществяването на преговорния процес с ЕС", предаде БТА.

"С тези заключения правителството на Република Северна Македония, чрез държавната делегация за преговори с ЕС, Секретариата по европейските въпроси, министерството на външните работи и експертния екип за преговори, се задължава последователно да се придържа към определянето на безусловно зачитане на езика, идентичността, историческите и културните особености на македонския народ като елементи, които не подлежат на преговори с Европейския съюз", пишат от СДСМ, уточнявайки, че ако бъдат приети, те ще бъдат задължителни за всяко следващо правителство, а "преговорите ще трябва да се водят на равнопоставена и принципна основа, при спазване на нормите на международното право, при безрезервно уважение към достойнството и уникалността на македонски народ, както и при пълно съгласие с Резолюцията, приета от парламента на Република Северна Македония на 29 юли 2021 г."

Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ от своя страна обвинява правителството в унижение на държавата, а премиера Ковачевски - в предателство.

"Предателят Ковачевски ще лежи в затвора за това, което причинява на Македония и народа. Предателят Ковачевски прокарва предложението за българизация против волята на народа. Той иска да въвлече в предателството си депутатите от СДСМ, които трябва да гласуват информацията в събранието", твърдят от ВМРО-ДПМНЕ в съобщение преди началото на продължението на дебата в парламента по преговорната рамка.

Обсъждането започна вчера, с обръщение към депутатите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, по време на което пред парламента имаше протест, сградата беше замеряна с яйца и тоалетна хартия, а от МВР съобщиха за 10 арестувани.

В пленарната зала пък опозицията надуваше свирки и вувузели, по време на изказването на премиера на страната Димитър Ковачевски и депутатите от мнозинството. Т.нар. "френско" предложение беше скъсано и горено от изказващи се депутати от ВМРО-ДПМНЕ, а минути след началото на заседанието те поискаха едночасова почивка. Дебатите продължават и днес, а до гласуване ще се стигне след като се изкажат всички над 40 записани за изказвания депутати.

Пред парламента отново е свикан протест, по време на провеждането на заседанието.