Началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан отправи нови критики срещу европейския доклад, констатирал проблеми с върховенството на закона и демокрацията в Унгария, и обяви, че Будапеща повече няма да преговаря с ресорния еврокомисар, предаде Асошиейтед прес.

Гергей Гуяш обвини Еврокомисията, че прилага "двойни стандарти" в отношението си към 27-те държави членки на ЕС.

В огласения вчера доклад на ЕК се казва, че преследването на корупцията в Унгария по високите етажи на властта "остава доста ограничено", и се посочват внесени от правителството закони, нарушаващи медийните, академичните и религиозните свободи, както и правата на малцинствата.

"Най-новият доклад на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона ясно показва, че не можем да говорим за върховенство на закона, а за върховенство на изнудването", каза Гуяш на пресконференция.

Унгария често е подлагана на критики от страна на ЕС заради популистката политика на правителството на Орбан. Преди да излезе докладът, европейският комисар по въпросите на ценностите Вера Юрова заяви в интервю за германското списание "Шпигел", че Орбан "създава болна демокрация".

Юрова изтъкна липса на критични към правителството гледни точки в унгарските медии, което по думите й ограничава възможността на гражданите да си съставят независимо мнение.

Гуяш определи това изказване като "крайно обидно" и добави, че в двустранните отношения Унгария повече няма да преговаря с Юрова и иска нейната смяна.