Унгарските власти са удовлетворили молбата на бившия министър-председател на Република Македония Никола Груевски да му бъде предоставено политическо убежище, съобщава ТАСС, като се позовава на унгарската информационна агенция МТИ.

Унгарската службата за имиграция и убежище е отказала да направи официален коментар, като е заявила, че информация може да бъде дадена само на заинтересованите лица или на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Никола Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, след като македонското правосъдие издаде заповед за ареста му, за да изтърпи произнесената през октомври присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро.

По-рано днес македонското министерство на правосъдието съобщи, че е изпратило искане за екстрадиция на Груевски до унгарското правосъдно министерство, съобщи агенция МИА. В искането за екстрадиция се казва, че никое от делата, по които Груевски е осъден или е подсъдим, не е политическо дело или дело за военни престъпления и че тези дела не попадат сред случаите, за които по Европейската конвенция за екстрадиция може да бъде отказана екстрадиция. Посочва се още, че всички права на Груевски в процеса са били защитени, както и че всички дела срещу Груевски са били наблюдавани от ОССЕ, член на която е и Унгария.

"Трансперънси интернешънъл" и клоновете на организацията в Република Македония и в Унгария поискаха в съвместно изявление по-рано днес от Унгария да екстрадира Груевски и той да отговаря пред гражданите на Република Македония за корупционните си действия като премиер на страната, съобщава МИА.