Лидерите на Европейския съюз се съгласиха да започнат преговори за членство с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори с инвазията на Русия, но не можаха да постигнат съгласие за пакет от 50 милиарда евро финансова помощ за Киев поради съпротивата на Унгария, предаде Ройтерс.

На срещата на върха в Брюксел лидери от общността се справиха с възраженията на унгарския премиер Виктор Орбан като уредиха той да напусне залата, докато те предприемат историческата стъпка на съгласие за започване на преговори за присъединяване на държава във война.

След това обаче, 26-те не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, за преработване на бюджета блока, за да насочат жизненоважна финансова подкрепа за Украйна и да предоставят повече пари за други приоритети на ЕС, като управленитое на миграцията, пише БТА.

Днес лидерите от ЕС приключиха разговорите по финансовия пакет, който изисква единодушие на ръководителите на 27-те държави от ЕС, в ранните сутрешни часове и казаха, че ще разговорят отново през януари, като някои изразиха оптимизъм, че в началото на идната година може да бъде постигнато единодушие.

Официални лица казаха, че лидерите на 26 от 27-те страни членки на ЕС са доволни от предложеното компромисно бюджетно предложение, представено от председателя на срещата на върха Шарл Мишел.

"Все още имаме малко време, Украйна не е без пари през следващите няколко седмици", каза нидерландският премиер Марк Рюте пред журналисти при напускане на преговорите. "Смятам, че можем да постигнем съгласие в началото на следващата година, имаме предвид края на януари", каза Рюте.

Орбан настоява, че Украйна не трябва да получава толкова голяма сума от бюджета на ЕС, тъй като не е част от блока.

Други лидери са уверили Киев, че ще насочат помощта към Украйна по канали извън бюджета на ЕС, ако Будапеща не свали блокадата.

Въпреки че членството вероятно ще стане факт след много години, решението на срещата на върха в Брюксел приближава Украйна една крачка по-близо до нейната дългосрочна стратегическа цел да се установи на Запад и да се освободи от орбитата на Москва.

Германският канцлер Олаф Шолц е изиграл ключова роля за това да накара Орбан да напусне залата, за да освободи пътя за решение, разказаха дипломати и официални лица.

Шолц заяви, че решението е "силен знак за подкрепа" за Украйна.

ВЪЗРАЖЕНИЯТА НА ОРБАН

Орбан цитира корупцията и други проблеми, обосновавайки защо Украйна не е готова за преговори с ЕС, но дипломати от ЕС подозират, че той използва въпроса като разменна монета, за да се опита да деблокира средства от ЕС за Будапеща, замразени поради опасения за състоянието на върховенството на закона в Унгария.

В сряда Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС, възстанови достъпа на Унгария до 10,2 милиарда евро за икономически проекти, след като се установи, че Будапеща е изпълнила условия за гарантиране на независимостта на съдебната власт.

Орбан обаче запази възраженията си срещу преговорите за членство с Украйна дори след вземането на това решение.

"Позицията на Унгария е ясна, за нас Украйна не е подготвена за започване на преговори за членство в ЕС", каза той, наричайки решението за започване на разговори "нерационално" и "неуместно".

Белгийският министър-председател Александър Де Кро, изразявайки разочарование от Орбан, каза, че е време унгарецът да смекчи тона.

"Ако сте част от решението, сте съгласни с решението или след това просто трябва да си държите устата затворена," каза Де Кро.

Географски по-голяма от всяка държава в ЕС и с население от 44 милиона, в разгара на война, Украйна създава някои уникални предизвикателства за приемането й в 27-членния блок.

Преговорите за членство вероятно ще отнемат години и няма да започнат веднага.

ЕС първо ще трябва да приеме преговорна рамка, което също ще изисква единодушие.

Лидерите казаха, че ще предприемат тази стъпка, след като Украйна изпълни изискванията, свързани с демокрацията и върховенството на закона.

Междувременно САЩ приветстваха вчерашното решение на Европейския съюз да започне преговори за членство с Украйна и Молдова, се казва в изявление на Държавния департамент, предаде Ройтерс.

Вашингтон също така приветства решението на ЕС да предостави на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС и да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина, се казва в съобщението.