"Тежката артилерия" на Европейския съюз се готви за сблъсък с Унгария тази седмица във връзка с предоставянето на помощ на Украйна в размер на милиарди евро и шанса за започване на преговорите за членство - две ключови цели за Киев в момент, когато войната с Русия e в застой.

Лидерите на Европейския съюз в четвъртък и петък ще се съберат на среща на върха в Брюксел, за да вземат решение по предложенията за предоставяне на 50 млрд. евро за икономическа подкрепа на Киев, отпускането на още 20 млрд. евро за украинската армия и започването на преговори за присъединяване.

Осигуряването на нова финансова помощ от Европа е от решаващо значение, тъй като се засилват съмненията относно бъдещата подкрепа на САЩ за Киев, който разчита на западната финансова помощ за войната си с Русия.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който парадира с връзките си с руския президент Владимир Путин, заплаши да наложи вето на преговорите за помощ и разширяване на ЕС на срещата на върха на 14-15 декември.

И трите решения - както и четвъртото за това какво ще включва 12-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия от началото на инвазията, започнала през февруари 2022 г. - изискват единодушната подкрепа на всички 27 държави от блока.

"Намираме се в ключов момент", заяви високопоставен представител на ЕС, имайки предвид безизходицата на бойното поле и това, че Конгресът на САЩ не е одобрил проекта на президента Джо Байдън за помощ от 60 млрд. долара за Украйна.

"Много е важно /.../ Европейският съюз да покаже ясна и пълна подкрепа за Украйна", заяви представителят, пожелал да запази анонимност. "Това послание няма да е само за Москва, то ще бъде и за Вашингтон, и за Киев."

Доверието към Европа също е заложено на карта, тъй като блокът обеща да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

"Разчитаме на положителни решения", заяви снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски. "Европа трябва решително да защитава своите ценности и единство."

Какво иска Орбан

Орбан не за първи път предизвиква смут в Европейския съюз.

Унгария бе причина за смекчаване на санкциите срещу Русия, а през декември миналата година наложи вето на споразумение за предоставяне на Украйна на 18 млрд. евро през 2023 г.

В крайна сметка тя разреши отпускането на тази помощ след продължили дни наред пазарлъци за блокирането на помощта на ЕС за Унгария поради опасения от отстъпление от демокрацията при управлението на Орбан.

Тъй като ЕС отново се опитва да спечели подкрепата на Орбан за Украйна, се очаква Европейската комисия да деблокира достъпа на Будапеща до 10 млрд. евро тази седмица.

Като се противопостави на започването на преговори с Киев за членство, Орбан първоначално се оплака от отношението на Украйна към унгарското малцинство в страната. Впоследствие той заяви, че Украйна е твърде корумпирана и не е готова да се присъедини към ЕС.

Вместо да се вземе решение за нова помощ за Украйна, той поиска блокът да проведе "стратегическа дискусия" относно подкрепата си за Киев.

Дипломатите заявиха, че придвижването на свързаните кандидатури на Грузия и Босна за присъединяване към ЕС - и двете подкрепени от Орбан - ще се провалят, ако Унгария наложи вето на Украйна.

"Нашето усещане беше, че Орбан винаги е знаел докъде може да стигне и че знаеше точно кога е време да отстъпи", каза втори високопоставен дипломат от ЕС.

Тези, които очакват от Орбан някакво движение, описаха възможен компромис за отлагане за март на началото на преговорите с Украйна при окончателни условия. Други обаче се опасяват, че този път унгарският лидер може да не бъде придуман.

Орбан ще се изправи срещу германския канцлер Олаф Шолц, който между другото заяви, че Берлин подкрепя започването на преговори някой ден Киев да се присъедини към ЕС.

Финансова и военна помощ

Въпреки че Орбан може да бъде най-гръмогласният критик на разширяването на подкрепата за Украйна, решение от миналия месец на германския Конституционен съд допълнително усложни преговорите с ЕС, като отвори огромна дупка в бюджета на най-богатата държава в ЕС.

Ако Унгария наложи вето върху отпускането на 50 млрд. евро за Украйна чрез общия бюджет на блока, останалите 26 държави от ЕС биха могли да увеличат вноските си за Киев на двустранна основа - което би било по-сложно и по-скъпо.

Несигурност витае и над бъдещето на военната помощ на ЕС за Украйна, където Русия вече контролира почти една пета от територията.

Предложението за използване на управляван от ЕС военен фонд - Европейския механизъм за мир (EPF/ЕММ), за да се предоставят на Украйна 20 милиарда евро за оръжия и друга подкрепа през следващите четири години, среща съпротива от страна на Германия.

Някои членове на ЕС настояват на срещата на върха да бъдат обещани поне 5 млрд. евро на Украйна чрез Механизма за мир през следващата година - план, който външните министри от ЕС ще обсъдят в понеделник с украинския си колега.

Въпреки мрачните перспективи някои дипломати от Брюксел смятат, че блокът ще избегне най-лошия сценарий и ще изпълни някои от обещанията, дадени на Украйна.

"Ще бъде ли трудно? Да. Ще бъде ли изключително трудно? Най-вероятно. Ще се нажежи ли обстановката до червено в някакъв момент? Вероятно", каза втори високопоставен служител на ЕС. "Аз обаче продължавам да мисля, че е възможно да бъдат намерени решения".

Превод: Пламен Йотински, БТА