Фейсбук премахна клип, публикуван от Янош Лазар, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, в който той казва, че имигранти са отговорни за нарасналата престъпност в столицата на съседна Австрия и изтласкват белите християни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лазар е водещ помощник на Орбан, който бе наречен расист от върховния комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хусейн, отбелязва Ройтерс.

Началникът на кабинета на унгарския премиер обвини Фейсбук в цензура заради премахването на видеоклипа и публикува снимка на екрана си, на която се вижда, че постът е премахнат заради нарушаване на правилата на социалната мрежа.
Засега няма коментар от страна на Фейсбук.

В публикувания във вторник видеоклип Лазар говори пред камерата на улица от виенския квартал Фаворитен, в който живеят най-много чужденци.

"По улиците има много повече мръсотия и боклуци и малкото виенчани, които все още живеят тук, казват, че престъпността е много по-висока и хората живеят в по-голям страх", казва той на фона на мрачна музика на пиано и снимки на мюсюлмански имигранти.

"Ако ги пуснем да влязат и те заживеят в нашите градове, резултатът ще бъде престъпност, обедняване, мръсотия и невъзможни благоустройствени условия в нашите градове", добавя началникът на кабинета на унгарския премиер.

Австрийската социалдемократическа партия, която управлява Виена в коалиция със Зелените, отхвърли изказванията на Янош Лазар, определяйки ги като "расистка и ксенофобска предизборна стратегия" на управляващата в Унгария партия ФИДЕС.
Парламентарните избори в страната са насрочени на 8 април.