Преди това Върховната рада на Украйна сне депутатския ѝ имунитет по искане на главния прокурор Юрий Луценко. Според него Савченко лично подготвяла терористичен акт в парламента и се подготвяла да внесе в сградата миномети и гранати, съобщи ТАСС, цитирана от БНР.

На изслушването сутринта в четвъртък депутатката извади и сложи на масата гранати, които след това се оказаха изработени от плодове.

Малко преди задържането си Савченко предаде на сестра си звездата на Герой на Украйна, която получи след освобождаването си от руски затвор и завръщането си в Украйна. Украинската военнослужеща бе пленена на фронтовата линия от проруските сепаратисти, които я предадоха на Русия, за да бъде съдена по обвинения в съучастие в убийството на двама руски журналисти.

Украинката, която беше щурман на боен хеликоптер на украинската армия, беше осъдена на 22 години затвор по обвинения за съучастие в убийството на двама журналисти в Донбас. През 2016 година беше помилвана от руския президент Владимир Путин и се завърна в Украйна при размяна на затворници беше приета като национална героиня.

Савченко обаче бързо изпадна в немилост, като през януари 2017 г. депутати призоваха тя да бъде разследвана за антиукраински действия. Това стана след като Савченко намекна, че Украйна ще трябва да се откаже от Крим, за да си върне Донбас. Тя освен това поведе преговори със сепаратистите без съгласието на правителството и публикува секретни списъци на пленени и изчезнали в конфликта хора, припомня БТА.

Преди няколко дни Савченко каза, че при посещение в Европа е дала показания пред европейски юридически институции срещу украинския президент Петро Порошенко за корупция. Тя определи като незаконно изключването й от парламентарната комисия за национална сигурност и отбрана.

Миналата година Надежда Савченко основа собствена политическа формация и обяви, че ще се кандидатира за президент на Украйна на изборите през 2019 г.