Въстаниците от самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха, че са поели пълен контрол над Дебалцево и издигнаха знамето си върху една от високите сгради на града, в който няколко дни военни части на украинските правителствени сили бяха обградени от силите на опълчението, предаде Агенция „Фокус“.

Вижте снимки >>>

Това се случи, след като украинската армия започна да се изтегля от селището. Танкове и други машини са забелязани да превозват войниците в град Артьомовск, който се намира близо до Дебалцево.

В Артьомовск пристигна и президентът на страната Петро Порошенко, който по-рано днес заяви пред медии, че изтеглянето на войските е планирано, а военнослужещите напускат заедно със своето оръжие и достойнство.

Първият заместник-началник на генералния щаб на украинските въоръжени сили Генадий Воробьов е заявил, че през последните три дни от боевете в района на Дебалцево са били ранени 137 войници, 18 служители на МВР и 3 бойци на Националната гвардия на страната, предаде Униан.

За последните няколко дена са загинали 22 военнослужещи, като шестима от тях са загубили живота си по време на организираното изтегляне от Дебалцево.

В същото време командирът на „Донбас“ Семьон Семченко каза, че не знае какъв е точният брой военни от украинската армия, Националната гвардия и доброволческите отряди, които са останали на територията на града.

Представители на опълчението от своя страна заявиха, че около три хиляди войници все още се намират в Дебалцево и обещаха да пощадят живота и да се отнесат с уважение към онези, които още не са напуснали границите му.

Международният комитет на Червения кръст изпрати строителни материали, хранителни продукти и лекарства за хората, пострадали от боевете в района, а наблюдатели от мисията на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа са успели да достигнат Дебалцево.

Коментирайки обстановката в източната част на Украйна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на визитата си в латвийската столица Рига, че въстаниците използват срещу украинската армия модерно оръжие, а не такова от времената на Съветския съюз, както твърди Русия.

Анкета: Ще донесе ли споразумението от Минск траен мир?