Украйна контролира вече само една трета от град Бахмут, сцена на особено ожесточени и кървави сражения от месеци насам в Източна Украйна. Това заяви Сергий Лешченко, съветник на украинското президентство, предаде Франс прес.

"Една трета от Бахмут е контролирана от Украйна, както установиха международните наблюдатели", заяви той по време на брифинг, разпространен в акаунта на президентството в Телеграм.

Съветникът обаче опроверга, че градът е обкръжен от руските сили, както неотдавна каза проруски ръководен представител в Източна Украйна.

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин пък заяви на 20 март, че неговите хора, които са на първа линия в тази битка, контролират около 70% от Бахмут.

Русия е в постоянна връзка с МААЕ по въпроса за Запорожката АЕЦ, заяви Москва

Русия е в постоянна връзка с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси по въпроса за Запорожката АЕЦ, заяви пред журналисти руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и БТА.

"В постоянен контакт сме с Гроси, както при посещенията му в Русия, така, естествено, по линия на нашето постоянно представителство (в централата на МААЕ) във Виена", каза дипломатът. "Вече сме изложили пред Гроси и всички негови хора нашите предпочитания и виждания за това как трябва да изглежда зоната за сигурност около централата и как да функционира, включително каква да бъде ролята на МААЕ и служителите ѝ в този процес."

Рябков обвини Киев, че неглижира въпросите за сигурността на Запорожката АЕЦ. "За съжаление, Киев и във всеки случай САЩ, които прикриват Киев, имат деструктивна позиция по тази тема. Те неглижират интересите на сигурността на ключов ядрен обект - най-голямата атомна електроцентрала в Европа - и до голяма степен са готови да ги пожертват в името на политическите си амбиции", заяви руският заместник външен министър.

"Тоест те се опитват да докажат на някого, че този обект е на украинска територия, за тях това е по-важно, отколкото да се гарантира ядрената сигурност."

ООН се отказа от идеята за зона за сигурност около ядрената централа в Запорожие, за да може да предложи мерки за сигурност, приемливи и за двете страни в конфликта.

Шефът на Международната агенция за ядрена енергия Рафаел Гроси отново посети централата и отбеляза, че сега тя не може да бъде защитена заради значителното нарастване на бойните действия в района. Той подчерта необходимостта от компромисно решение в името на сигурността на ядрената мощност.

"Опитвам се да предложа реалистични мерки, които да бъдат одобрени от всички страни в конфликта", заяви шефът на МААЕ, който пристигна в ядрената централа в Запорожие с блиндиран автомобил на руската армия. Гроси подчерта, че ядрена катастрофа трябва да бъде избегната и уточни, че "идеята е да бъде постигнато споразумение за определени принципи, да бъдат поети определени задължения, като например централата да не бъде атакувана".

Рафаел Гроси отново призова да не се разполага военно оборудване и въоръжение на територията на комплекса, окупиран от Русия от март миналата година.

"Очевидно е, че районът е изправен пред вероятно по-опасна фаза в продължаващия конфликт. Това потвърждава една от моите оценки, че трябва да увеличим усилията си, за да постигнем споразумение за защита на централата".