Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) признаха, че руската армия и частната военна компания "Вагнер" са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут - източният украински град, който стана епицентър на сраженията във войната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера Институтът за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че групировката на Евгений Пригожин печели терен в Бахмут.

"Вражеските сили имаха известна степен на успех в своите действия за щурмуване на града", каза в нощната си сводка генералният щаб на ВСУ. В същото време той добави, че защитниците на Бахмут го удържат и са отблъснали голям брой атаки.

Битката за Бахмут продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото на войната преди повече от 13 месеца.

Средният брой на руските нападения, отчитани всеки ден от украинският генерален щаб на фронтовата линия, е намалял за четвърта поредна седмица до 69 през последните седем дни срещу 124 в периода 1-7 март. Вчера са били регистрирани само 57 нападения, посочва Ройтерс.

Журналисти от агенцията в района на Бахмут и по на север също съобщиха за осезаем спад на интензивността на руските атаки.

Вчера британското военно разузнаване отчете намаляване на руските атаки в източния украински град в сравнение с предходните седмици.

Русия от своя страна твърди, че нейните сили продължават да печелят терен в Бахмут улица по улица.

Освен това, според данни от открити източници, през последните един-два дни руските сили са напреднали леко и от двете страни на Авдеевка, град в близост до Донецк.

"Руските сили вероятно са напреднали северно от Водяное (на 8 км югозападно от Авдеевка) и във Веселое (на 7 км североизточно от Авдеевка)", пише ISW. Село Веселое всъщност се намира на север от Авдеевка, само на един километър от най-близките му покрайнини. Авдеевка, която руснаците щурмуват още от първия ден на войната, сега е обградена от три страни, но не е обсадена.

В ISW не са открили надеждна информация за промени във фронтовата линия в други райони през последните ден-два, а само съобщения за атаки и контраатаки в района на Купянск, между Кременная и Лиман и на други места.